Περισσότερα από 20 Επιμελητήρια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Εκτύπωση
Καθοριστική η συμβολή των Αγροτικών Τμημάτων των Επιμελητηρίων στην ενίσχυση του επιχειρείν στον πρωτογενή τομέα καθώς και η οργάνωση και λειτουργία του σύγχρονου Μητρώου των κατ’ επάγγελμα Αγροτών
Περισσότερα από 20 Επιμελητήρια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε χαιρετισμό του στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που γίνεται στο Ρέθυμνο, τονίζοντας ότι η δυναμική επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα μπορεί να επιτευχθεί και με τη συμβολή του κόσμου της επιχειρηματικότητας.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το επιχειρείν και ιδιαίτερα με τον τομέα της μεταποίησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση Τμημάτων Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά τους αγρότες στον χώρο του επιχειρείν. Να μπορούν να πάρουν "μυρωδιά" της επιχειρηματικότητας και να αναπτύξουν δράσεις», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά η ενίσχυση της εκπαίδευσης των αγροτών και η παροχή γνώσης από τα Επιμελητήρια «γιατί η γνώση είναι το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης ευχαρίστησε τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, για τη συμβολή του στην ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων των Επιμελητηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι στα αγροτικά τμήματα θα εγγράφονται όσοι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Τα επιμελητήρια αναλαμβάνουν να συστήσουν Μητρώο αγροτών, που θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα. Το μητρώο θα ενημερώνεται από τα Επιμελητήρια αλλά θα ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως είπε ο υπουργός, γνωρίζουμε ότι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι περί τους 290.000. Ωστόσο δεν έχουμε στοιχεία για αυτούς τους παραγωγούς, ούτε τι εκπαίδευση έχουν, ούτε τι ηλικία έχουν, στοιχεία που είναι χρήσιμα για την εξέλιξη του κλάδου και τον σχεδιασμό ποιο εξειδικευμένων πολιτικών.
Στήριξη συνεργατισμού
Στη συνέχεια ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στην πρότασή του για ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, με στόχο τη στήριξη και προώθηση περαιτέρω ενός εμβληματικού προϊόντος για την Κρήτη.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και γενικά τον συνεργατισμό», τόνισε ο υπουργός και κάλεσε τα μέλη της ΚΕΕΕ να κάνουν προτάσεις για ενίσχυση και προώθησης της συνεργασίας με τον πρωτογενή τομέα. «Στην Ελλάδα έχουμε μόνο 8 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Πρέπει να δούμε πως θα δουλέψουμε μαζί με τους ανθρώπους του επιχειρείν, θέλουμε τις ιδέες και τη συνεργασία σας», είπε χαρακτηριστικά.
Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι ενώ στα Χανιά σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα στο Λασίθι είναι ορατά φαινόμενα ερημοποίησης.
«Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν υπάρχει επιχειρηματική εξέλιξη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες κρίσεις και πόλεμοι γίνονται όπου υπάρχει επισιτιστική κρίση.
Συμβάλουμε στην αναθεώρηση της ΚΑΠ
Σημαντικό εργαλείο για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας είναι, όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, η αξιοποίηση των πόρων των 19,2 δις της ΚΑΠ. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι πρώτη η χώρα μας εντόπισε τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εφαρμογή της και προώθησε συμμαχίες για την προώθηση αλλαγών που θα κάνουν λιγότερο γραφειοκρατική την εφαρμογή της για τους αγρότες. Η απλοποίηση της ΚΑΠ θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφά η χώρα μας το σύνολο των πόρων που δικαιούται, επισήμανε, υπενθυμίζοντας τη σημαντική συμβολή της χώρας μας στην διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ που έχει ξεκινήσει, αν και, όπως σημείωσε, αρχικώς η ΕΕ κώφευε. Τώρα πια έχει αρχίσει να ακούει και τα αιτήματα άρχισαν να γίνονται αποφάσεις, κατέληξε.
Στην Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, παρέστησαν εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υφυπουργοί Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, βουλευτές της περιοχής, εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα