xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: Ποιο είναι το καθεστώς προστασίας του "Έλους της Μοίρας" στη Ν. Ηράκλεια Χαλκιδικής;

Malama mporto

Η Βουλευτής Χαλκιδικής καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να αποσαφηνίσει ποιες εμπορικές χρήσεις επιτρέπονται στην περιοχή

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κατέθεσε η Βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το επίπεδο προστασίας και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο Έλος της Μοίρας, στην "Σαχάρα" της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Ζαμπάρας. Η ερώτηση κατατίθεται σε συνέχεια αγωνιών πολιτών της περιοχής για την προστασία του συγκεκριμένου υγρότοπου.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στην περιοχή της "Σαχάρα" στη Νέα Ηράκλεια της Χαλκιδικής βρίσκεται δημοτικός χώρος 351,50 στρεμμάτων με την ονομασία "Έλος της Μοίρας". Το συγκεκριμένο τμήμα έχει καταγραφεί ως υγρότοπος κατά την Εθνική Απογραφή Ελληνικών Υγρότοπων από το 1994. Για τον εν λόγω υγρότοπο, όπως και για το σύνολο της παραλίας "Σαχάρα" έχει καταρτιστεί το 2016 "Ειδική Έκθεση Υγρότοπος Σαχάρας (Έλος Μοίρας) Χαλκιδικής".

Επίσης, για την περιοχή έχει εκδώσει τον Οκτώβριο του 2017 έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη, με την οποία καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης να λάβουν όλα τα μέτρα, ώστε η αυξημένη τουριστική πίεση να μην οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Επίσης, όπως τονίζει κι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε σχετική επιστολή του για το θέμα του "Έλους της Μοίρας", στις 12 Αυγούστου του 2022, ότι με βάση το άρθρο 13 παράγραφος 4 του νόμου 3937/2011, "στην κρίσιμη παράκτια ζώνη της χώρας (...) επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο και δεν προκαλούν οικολογική επιβάρυνση".

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα επισημαίνει ότι η γενική εικόνα της παραλίας της "Σαχάρας" είναι αυτή της τουριστικής πίεσης κατά τους θερινούς μήνες, ενώ και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ηράκλειας υπάρχουν ανοικτές προκλήσεις σε σχέση με την δόμηση, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και με έργα θωράκισης από την διάβρωση των ακτών. Καλεί, καταλήγοντας, τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να αποσαφηνίσει ποιες εμπορικές χρήσεις επιτρέπονται στην περιοχή του Έλους της Μοίρας στην Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.

amelia1

mpanavas

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2