ΡΟΗ 24/7:

«Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν»: Συζήτηση για την καλλιτεχνική αιμορραγία της Θεσσαλονίκης

islahane cover fb 1

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

"Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν": Συζήτηση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 3, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη) την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στις 20.00. Είσοδος Ελεύθερη

Η Parallaxi, το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια κυκλοφορίας, ξεκίνησε με την έλευση του 2024, μια σειρά από δράσεις που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά από καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, στη ζωή και τον πολιτισμό, στο παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης της "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς".

Μετά τη δημόσια συζήτηση για το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό μέλλον της Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον, τη δημόσια συζήτηση για το design στην πόλη και τα προβλήματα του σήμερα, φτάνει η στιγμή να συζητηθεί ψύχραιμα για η καλλιτεχνική αιμορραγία της.

Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν.

Η μεγάλη φυγή των καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης προς την Αθήνα για αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης, φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως τι είναι αυτό που απομακρύνει ανθρώπους με ταλέντο και όνειρα από την πόλη;

Τι δεν βρίσκουν στη Θεσσαλονίκη που τους το προσφέρει η Αθήνα και γιατί δεν υπάρχουν χώροι και δυνατότητες να απασχοληθούν στον τόπο τους σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης που θα έδιναν στην πόλη μία αλλιώτικη αίγλη που λείπει σήμερα ή διακρίνεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις που ακόμα επιμένουν ευτυχώς.

Από την άλλη, πόση δύναμη και πόσο πείσμα χρειάζεται για να μείνει στη Θεσσαλονίκη και να «παλέψει» με όλες του τις δυνάμεις ένας καλλιτέχνης που θέλει να επιμείνει μακριά από την Αθήνα; Είναι αντίσταση ή ένας ρομαντισμός που δεν οδηγεί πουθενά; Υπάρχουν τελικά τρόποι έκφρασης και ποια η στήριξη του καλλιτεχνικού έργου από φορείς και τοπικές αρχές;

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 20.00, ημέρα που γιορτάζει το θέατρο, η Parallaxi, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, επιλέγει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και όχι μόνο, με συζητήσεις που χωρίζονται σε δύο μέρη με σπουδαίους καλλιτέχνες που θα μιλήσουν για πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη, τις διεξόδους, την επιμονή και την υπομονή που χρειάζονται.

Καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και καταβολές, που είτε μένουν και επιμένουν να δημιουργούν «μικρά θαύματα» στη Θεσσαλονίκη, είτε έχουν σχεδόν έτοιμη μία βαλίτσα για να φύγουν στην Αθήνα.

Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν. Μία χρήσιμη συζήτηση για τους νέους ανθρώπους της πόλης που ακόμα ονειρεύονται αλλά και για όσους ακόμα αναζητούν το δικό τους όνειρο.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, 5 διακεκριμένοι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης συνομιλούν με τον αρχισυντάκτη της parallaxi Γιώργο Σταυρακίδη για τις δυσκολίες των καλλιτεχνών στην πόλη, τι έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μείνουν ή να επιστρέψουν άνθρωποι του πολιτισμού.

Στο τραπέζι οι: Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις)

Γιώργος Κωστογιώργης (συνθέτης, τραγουδοποιός)

Δημήτρης Μυστακίδης (μουσικός, τραγουδοποιός)

Κλειώ Δανάη Οθωναίου (ηθοποιός)

Χάρης Πεχλιβανίδης (σκηνοθέτης)

Ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις των:

Γιάννη Αγγελάκα (τραγουδοποιού)

Γιώργου Παπαγεωργίου (σκηνοθέτη, ηθοποιού, μουσικού)

Φώτη Σιώτα (μουσικού, τραγουδιστή)

Έναρξη πάνελ: 20:00, είσοδος Ελεύθερη

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, άνθρωποι κυρίως της νεότερης γενιάς συνομιλούν με την Μυρτώ Τούλα για εκείνα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ξεκινώντας να δημιουργήσουν τέχνη στη Θεσσαλονίκη. Τους προσφέρει η πόλη τα κίνητρα; Τους ενθαρρύνει ή γίνονται συνήθεια οι «σφαλιάρες» της απογοήτευσης; Πώς είναι να μένουν ή να πρέπει να φύγουν από μία πόλη που αγαπούν;

Στο τραπέζι οι: Γιωργος Κωνσταντινιδης (σπουδαστής ΚΘΒΕ)
Σοφια Λαζοπούλου (χορογράφος- διοργανώτρια Waack The World)
Γιάννης Πατελιώτης (Dj)
Χρήστος Διαμαντούδης (ηθοποιός- απόφοιτος ΚΘΒΕ)
Χρήστος Παπαδόπουλος (μουσικός)

Έναρξη πάνελ: 21:15

Στην ημερίδα «Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν» θα υπάρχει η δυνατότητα και παρέμβασης του κοινού ώστε να ανοίξει η συζήτηση ακόμα περισσότερο. Το υλικό της ημερίδας θα βιντεοσκοπηθεί από ειδικό συνεργείο και θα φιλοξενηθεί στο youtube και το parallaximag όπως και τα κείμενα με τις παρεμβάσεις ως μια βάση διαλόγου για το μέλλον.

 

επιστροφή στην κορυφή