ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: Στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζεται στο δημόσιο χώρο ως "παράνομα σταθμευμένο όχημα" (βίντεο)

malvak

Η Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να εξεταστεί με νέο πρίσμα την σχέση τους με την τέχνη του δρόμου

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Χαλκιδικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακής Μάλαμα σε σχέση με την ελευθερία έκφρασης της τέχνης στο δημόσιο χώρο. Αφορμή της συζήτησης στάθηκε η επιβολή προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 200 ευρώ σε παίκτες κουκλοθεάτρου που εκτελούσαν καλλιτεχνική performance στον πεζόδρομο της Ερμού.

Όπως τόνισε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται η τέχνη σαν "παράνομα σταθμευμένο όχημα", την ώρα που σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, η καλλιτεχνική έκφραση του δρόμου ενθαρρύνεται. Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, σε μια σειρά από παραδείγματα πόλεων και καλλιτεχνών παγκοσμίου βεληνεκούς που υπηρέτησαν την τέχνη και τον πολιτισμό στους δρόμους και στις πλατείες των ευρωπαϊκών πόλεων.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, δεν σχολίασε τα πραγματικά περιστατικά και προτίμησε μια στάση ουδετερότητας και παραπομπής του ζητήματος σε επόμενες κυβερνητικές επεξεργασίες. Η Κυριακή Μάλαμα κάλεσε, στο πλαίσιο αυτό και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τους Δήμους της χώρας να εξετάσουν με νέο πρίσμα την σχέση τους με την τέχνη του δρόμου, ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μην επιτραπεί, η "ακραία ή φοβική στάση απέναντι στην τέχνη και την ελεύθερη έκφραση της."

επιστροφή στην κορυφή