xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ατμόσφαιρα κατάνυξης στους Βυζαντινούς Ναούς της Θεσσαλονίκης στη «Λατρευτική Εβδομάδα»

lathevo

Από 20 έως 27 Απριλίου

Τη «Λατρευτική Εβδομάδα», διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού. Πρόκειται για έναν θεσμό με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών, που επιστρέφει ανανεωμένος και εμπλουτισμένος, μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, από 20 έως 27 Απριλίου 2024, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Βυζαντινοί χοροί, χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής, μονωδοί, σολίστες, απαγγελίες, θεατρικά αναλόγια με γνωστούς ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η γαστρονομία στο πνεύμα των ημερών, συμβάλλουν στην έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης και δημιουργούν με το υψηλό τους καλλιτεχνικό επίπεδο μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης, μέσα στους Ιστορικούς Βυζαντινούς Ιερούς Ναούς της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης μας, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα εντός του Ι. Ν. των 12 Αποστόλων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε: "Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην ίδια την ταυτότητά της, την γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί η έντονη θρησκευτικότητά της. Μέσα από τις εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας σας καλούμε όλους να στηρίξετε μια προσπάθεια που στόχο έχει να καταδείξει το Βυζαντινό παρελθόν της, καθώς συμπορεύεται με ένα πλούσιο θρησκευτικό Προσκυνηματικό παρόν και εκφράζεται στους φυσικούς χώρους της Ορθόδοξης Πίστης, αλλά και μέσα από διάφορες και διαφορετικές μορφές της λατρευτικής τέχνης και παράδοσης. Είμαι βέβαιος ότι η Λατρευτική Εβδομάδα θα αποτελέσει το εφαλτήριο και την προοπτική για την προώθηση του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού".
Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ανέφερε: "Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης μας κ. Στέλιου Αγγελούδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βασιλείου Γάκη και απευθύνω σε όλους τους συμμετέχοντες στη λατρευτική εβδομάδα της πόλης μας, αλλά και στους επισκέπτες της τον παρόντα εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και καλωσορίσματος. Η όμορφη αυτή παράδοση της Θεσσαλονίκης να διοργανώνει την «Λατρευτική Εβδομάδα» πριν ακριβώς από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου, αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία να εισοδεύσουμε βήμα - βήμα στα μεγάλα αυτά γεγονότα, προσεγγίζοντάς τα καλλιτεχνικά, μέσα από πολιτιστικές λειτουργίες ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από το Θείο Πάθος.
Η τοπική Εκκλησία μας προσφέρει προθυμότατα την αγάπη της στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων και εγκαρδίως συγχαίρουμε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, όπως και όλα τα καλλιτεχνικά – μουσικά σχήματα που θα συμμετάσχουν, καλούμε δε όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας, να μας συνοδεύσουν σε αυτό το πλούσιο και ποιοτικό «λατρευτικό» ταξίδι".
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης τόνισε: "Η Θεσσαλονίκη έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Τον Βυζαντινό της Χαρακτήρα. Η Λατρευτική Εβδομάδα αξιοποιεί τη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης και με σαφή προσανατολισμό, μπαίνουν οι βάσεις εξωστρέφειας και ενίσχυσης του Προσκυνηματικού Τουρισμού, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας γίνεται η αφορμή, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να «καταδυθούν» στο πλούσιο βυζαντινό παρελθόν του τόπου μας. Εξάλλου, η ενίσχυση του Προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως αρωγός και συμπαραστάτης, θέτει υπό την αιγίδα της τη «Λατρευτική Εβδομάδα». Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Φιλόθεο για την ενεργή υποστήριξη του θεσμού".

επιστροφή στην κορυφή