ΡΟΗ 24/7:

ΣΥΡΙΖΑ: "Η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται από την πολιτική της κ. Μενδώνη"

malsypol

Κ. Μάλαμα: Ο αποκλεισμός των αρχαιολόγων από την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά

Συνάντηση με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Φάμελλος, η Τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα κι η Συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού Τζένη Αρσένη, μετά από την πρωτοφανή μεθόδευση αποκλεισμού των αρχαιολόγων από την κοινοβουλευτική επεξεργασία ενός ιδιαίτερα κρίσιμου νομοσχεδίου για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Στη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά από πολύ προβληματικά ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού έργου, ερήμην της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την σκανδαλώδη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτη Φάμελλος, "Ο αποκλεισμός των αρχαιολόγων αποδεικνύει την αντιδημοκρατική ταυτότητα και τον αυταρχισμό της υπουργού που δεν ανέχεται την κριτική, άρα δεν ανέχεται τη δημοκρατία. Από όλα όσα μας παρουσιάστηκαν αποδεικνύεται ότι οι μέχρι τώρα επιλογές της κυρίας Μενδώνη έχουν οδηγήσει στην απαξίωση ακόμα και τη διακοπή βασικών λειτουργιών μεγάλων μουσείων και υπηρεσιών του πολιτισμού συνολικά. Ο βασικός στόχος και η μεθόδευση την οποία υπηρετεί η Μενδώνη είναι η διάσπαση των υπηρεσιών, η απαξίωση των δομών της αρχαιολογικής υπηρεσίας και συνολικά του υπουργείου πολιτισμού, ώστε να νομιμοποιούνται μέχρι και πρακτικές αρχαιοκαπηλίας και τελικά να προσβάλλεται και να αμφισβητείται ο αρχαιολογικός πλούτος και η ιστορία της χώρας".

Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός των αρχαιολόγων από την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά. "Ο λόγος αυτής της μεθόδευσης, που δεν τιμά καθόλου και το Προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είναι για να περάσει "στα ψηλά" το σκανδαλώδες άρθρο 27 του νομοσχεδίου, το οποίο τινάζει στον αέρα κυριολεκτικά την προστασία των αρχαιοτήτων. Με το άρθρο αυτό η αρχαιολογική υπηρεσία πετιέται έξω από το αρχαιολογικό έργο κι αυτό μπορούν πλέον να το αναλαμβάνουν, άλλοι, νομικά πρόσωπα, άγνωστα, με αδιαφανείς σκοπούς. Είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε τις ανασκαφές από ιδιωτικές εταιρίες, χωρίς καν την παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ο τελικός στόχος είναι η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", τόνισε.

επιστροφή στην κορυφή