xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αντιδράσεις από τη Νέα Αριστερά για τη δημοπράτηση της Σαχάρας - Η απάντηση του Δήμου Ν. Προποντίδας

xrush amoudia

Πρόκειται για ακίνητο έκτασης περίπου 27 στρεμμάτων

Τις έντονες αντιρρήσεις για την εκμίσθωση σε ιδιώτη της περιοχής "Σαχάρα" στη Ν. Ηράκλεια, εξέφρασε η Νέα Αριστερά Χαλκιδικής με ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένα καταγεγραμμένο υγροτοπικό οικοσύστημα αμμοθινών και έχουν γίνει προσπάθειες για την υπαγωγή στις κατηγορίες "Προστατευόμενου τοπίου" ή "Προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού", καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος. Παράλληλα καλεί και το Δήμο Ν. Προποντίδας να ακυρώσει τη δημοπρασία της έκτασης και να συνεργαστεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους της περιοχής «για την εφαρμογή του σχεδίου της ορθολογικής, βιώσιμης και οικολογικά αποδεκτής αξιοποίησης ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου», όπως αναφέρει.

Από το halkidikifocus επικοινωνήσαμε με το Δήμο Ν. Προποντίδας, που μας απέστειλε όλο το ιστορικό που αφορά τη συγκεκριμένη έκταση, τις γνωμοδοτήσεις που αναφέρουν ότι πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής, καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των προαναφερόμενων δημοτικών ακινήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Μετά την αγορά, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, 44 στρεμμάτων από ιδιώτη το 2013 και άλλων 27 στρεμμάτων το 2023 από τον ίδιο ιδιώτη (δίπλα σε ρέμα) το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Προποντίδας έλαβε απόφαση στις 21/2/24 για εκμίσθωση σε ιδιώτη όλης της υπόλοιπης υγροτοπικής έκτασης (400 στρέμματα).

Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από το παραλιακό τμήμα μεταξύ Νέας Ηράκλειας και Νέας Καλλικράτειας, περνάει σε ιδιωτη-ιδιωτες. Πιθανότατα με όρους μονοπωλιακούς. καταστρέφεται η φυσική ασπίδα προστασίας.

Στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας - Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής εξαιτίας της γεωμορφολογίας και του φυσικού κάλλους της, γνωστή ως "Χρυσή Αμμουδιά", ως "έλος Μοίρας" ή ως "Σαχάρα", υπάρχει ένα καταγεγραμμένο υγροτοπικό οικοσύστημα αμμοθινών με την ονομασία "Έλος Μοίρας" κωδικό 127088000 με βάση την Εθνική Απογραφή των Ελληνικών Υγροτόπων.
Οι αμμοθίνες έχουν ανεκτίμητη αξία γα την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αλλά και αποτελούν φυσικό φίλτρο και φυσικό αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας σταθεροποιώντας την ακτογραμμή και το έδαφος. Επίσης προσθέτουν αξία στην αισθητική του τοπίου και επομένως στην ελκυστικότητα σε ότι αφορά αναψυχικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες ήπιας μορφής.

Εδώ και χρόνια έγινε προσπάθεια, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους της περιοχής, για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του αμμοθινικού/υγροτοπικού οικοσυστήματος της "Σαχάρας" ("Έλος Μοίρας") ως προστατευτέας και την υπαγωγή της στις κατηγορίες "Προστατευόμενου τοπίου" ή "Προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού" με βάση τον ν. 3397/2011. Για την τεκμηρίωση του αιτήματος συντάχθηκε εμπεριστατωμένη Ειδική Έκθεση η οποία κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Στην Ειδική Έκθεση περιλαμβάνονται προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης με τρόπο που συνάδει με την προστασία της και την ανάδειξή της ως τόπο οικοπεριήγησης.

Το ζητούμενο είναι το οικοσυστημα της "Σαχάρας" να λειτουργεί ευεργετικά για το περιβάλλον (τοπίο, τοπικό κλίμα, υδρονομία, βιοποικιλότητα κ.ά.), αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα υποστηρίζει με αειφορικό τρόπο την τοπική (οικο-τουριστικά) οικονομία.

amelia1

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας αντί να συνηγορήσει και να κινητοποιηθεί , ως όφειλε, προς αυτή την κατεύθυνση, δημοπρατεί σήμερα την εν λόγω έκταση και την παραδίδει για πενήντα χρόνια βορά σε ιδιώτες που αποδεδειγμένα, κρίνοντας από τον τρόπο που "αξιοποίησαν" την παρακείμενη έκταση, κανέναν απολύτως σεβασμό δεν θα δείξουν στην προστατευόμενη περιοχή και θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές σε ένα οικολογικά ευαίσθητο περιβάλλον.

Επιπλέον με την ιδιωτικοποίηση της παραλίας θα αποκλειστεί η ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων σε μια μεγάλη έκταση, την στιγμή που χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται για το αναφαίρετο δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για αυτά τα φυσικά αγαθά.

mpanavas

Ως Νέα Αριστερά Χαλκιδικής καλούμε τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας, έστω και την ύστατη στιγμή να ακυρώσει την δημοπρασία της έκτασης και να συνεργαστεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους της περιοχής για την εφαρμογή του σχεδίου της ορθολογικής, βιώσιμης και οικολογικά αποδεκτής αξιοποίησης ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος της Σαχάρα και την ελεύθερη πρόσβαση τους στην παραλία και στη θάλασσα.

Στην εποχή που η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασικό στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται σημαντικοί φυσικοί πόροι στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων».

Η απάντηση του Δήμου Ν. Προποντίδας:

«Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
1.Με την υπ’ αριθμ. 13104/31-5-1958 απόφαση Νομάρχη Χαλκιδικής μεταβιβάστηκε, μεταξύ άλλων, κατά πλήρη κυριότητα και νομή στην Κοινότητα Αγίου Παύλου τα υπ’ αριθμ. 337 και 338 τεμάχια έκτασης 137.562τμ και 157.250,00 τμ αντίστοιχα.
2. Με την υπ’ αριθμ. 41094/14-11-1975 απόφαση Νομάρχη Χαλκιδικής μεταβιβάστηκε, μεταξύ άλλων, κατά πλήρη κυριότητα και νομή στην Κοινότητα Ν. Καλλικράτειας το υπ’ αριθμ. 2347 τεμάχιο 209.438 τμ.
3. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1329/14-6-2013 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας, βεβαιώνεται ότι το ακίνητο με στοιχεία Α1-Α2-Α3-Α4-…. –Α78-Α79-Α1, στο οποία συμπεριλαμβάνονται και τα υπ’ αριθμ, 337, 338 και 2347 τεμάχια, βρίσκεται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε) 3 που καθορίσθηκε με το ΠΔ 16.8.1988 (ΦΕΚ 700Δ’/29-9-1988). Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι: Τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής. Όσον αφορά τους όρους δόμησης για τουριστικές εγκαταστάσεις ήταν οι αναγραφόμενοι στο θεωρημένο τοπογραφικό διάγραμμα που συνόδευε το ανωτέρω έγγραφο.
4. Σύμφωνα με το άρθρο 446 του ΠΔ 14/99 (ΦΕΚ 580 Δ’) ορίζεται ότι για την εκποίηση, δωρεάν παραχώρηση ή μίσθωση πέραν των 9 ετών έκτασης γης, με ή χωρίς κτίσματα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από δημόσιες πολιτικές ή στρατιωτικές υπηρεσίες ή από ν.π.δ.δ., απαιτείται η προηγούμενη γνώμη των πολεοδομικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την μελέτη και εισήγηση προς έγκριση ή επέκταση των σχεδίων πόλεων των οικισμών.
Δυνάμει των ανωτέρων διατάξεων και στα πλαίσια αξιοποίησης των υπ’ αριθμ.337 και 338 κληροτεμαχίων που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Ηράκλειας της Κοινότητας Αγίου Παύλου (σχετ. η υπ’ αριθμ. 92/2024 ΑΔΣ), ζητήθηκε η παροχή γνωμοδότησης της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας.
Η ως άνω Δ/νση με το υπ’ αριθμ 24768/28-3-2024 έγγραφό της αναφέρει ότι τα υπ’ αριθμ. 337 και 338 κληροτεμάχια της περιοχής Νέας Καλλικράτειας του Δήμου Ν. Προποντίδας, βρίσκονται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου 3 (Ζ.Ο.Ε.3) τα όρια, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης της οποίας καθορίστηκαν με το Π.Δ. 16.8.1988 (ΦΕΚ 700Δ/29-9-1988). Σύμφωνα με το ως άνω διάταγμα οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή αυτή είναι: τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής.
Με βάση τα παραπάνω η υπηρεσία τους δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση των ως άνω κληροτεμαχίων.
Επιπρόσθετα, για την αξιοποίηση του υπ’ αριθμ.2347 κληροτεμαχίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Νέας Καλλικράτειας (σχετ. η υπ’ αριθμ. 91/2024 ΑΔΣ), ζητήθηκε η παροχή γνωμοδότησης της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας.
Η ως άνω Δ/νση με το υπ’ αριθμ 24962/29-3-2024 έγγραφό της αναφέρει ότι το υπ’ αριθμ.2347 κληροτεμάχιο της Κοινότητας Νέας Καλλικράτειας του Δήμου Ν. Προποντίδας, βρίσκεται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου 3 (Ζ.Ο.Ε.3) τα όρια, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης της οποίας καθορίστηκαν με το Π.Δ. 16.8.1988 (ΦΕΚ 700Δ/29-9-1988). Σύμφωνα με το ως άνω διάταγμα οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή αυτή είναι: Τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής.
Με βάση τα παραπάνω η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση του ως άνω κληροτεμαχίου.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι επιτρεπόμενες χρήσεις στα υπ’ αριθμ.337 και 338 κληροτεμάχια που βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Ηράκλειας της Κοινότητας Αγίου Παύλου και του υπ'αρίθμ. 2347 κληροτεμαχίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Νέας Καλλικράτειας είναι τουριστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής.
5. Τέλος, με τις 91/2024 και 92/2024 αποφάσεις του, το Δ.Σ. Ν. Προποντίδας αποφάσισε τη διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας, για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των προαναφερόμενων δημοτικών ακινήτων».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2