xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ένα κλασικό ζεϊμπέκικο από τη δική μας Αγγελική…

FB IMG 1712823693209 original

Μια «άπονη καρδιά» μάς οδήγησε στο στούντιο

Το ραντεβού δόθηκε στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα ηλιόλουστο, σχεδόν καλοκαιρινό πρωινό, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Φτάσαμε στο στούντιο ηχογράφησης Basement Music Productions. Εκεί μας υποδέχτηκαν ο μαέστρος, Μανώλης Ζαχαρίου και ο στιχουργός των πρώτων επιτυχιών του Βασίλη Καρρά, Γιάννης Ντούνας.

Η Αγγελική και ο Κώστας πήραν θέση μπροστά στο μικρόφωνο. Ήταν η ημέρα για την ηχογράφηση των φωνών. Και ο τίτλος αυτού: «Άπονη καρδιά». Νέο τραγούδι, κλασικό ζεϊμπέκικο, ντυμένο με μελωδία της Αγγελικής Παπαπαντελή πάνω στους στίχους του Χρήστου Χριστοφή (Kris Kristophe) και με την χαρισματική φωνή του Κώστα Πατσιά.

"Από τις καλύτερες στιγμές στη δημιουργία ενός τραγουδιού είναι η ηχογράφηση της φωνής σε στούντιο! Είναι κάτι σαν γιορτή!", μας λέει με ενθουσιασμό η Αγγελική λίγο πριν ξεκινήσει το play back.

Ο Μανώλης Ζαχαρίου ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες και η ηχογράφηση ξεκινά...

c1f68321 7b62 420f 80b9 2c059c17426a original

Η εισαγωγή του τραγουδιού φτάνει στα ηχεία. Μία ωραία μελωδία με πρωταγωνιστή το μπουζούκι της Αγγελικής μάς ταξιδεύει σε όμορφα λαϊκά μονοπάτια.

"Έπαψε πια να μ' αγαπά, για μένα δεν τη νοιάζει", οι πρώτες λέξεις από το αρχικό κουπλέ του τραγουδιού με τη στεντόρεια φωνή του Κώστα Πατσιά να πλημμυρίζει το χώρο. "Η άπονη καρδιά της για μένα δεν χτυπά", στο ξεκίνημα του ρεφρέν και η ερμηνεία να απογειώνει το άκουσμα.

Ο Κώστας ανήκει στο δυναμικό των ερμηνευτών της ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" και σίγουρα το ακροατήριο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα λιγότερο από φωνές που τιμούν τον κορυφαίο δημιουργό, όπου πάνω του ακούμπησε η Ελλάδα και γαλουχήθηκε το μουσικό στερέωμα.

Το τραγούδησε απνευστί και βγήκε από το στούντιο για να πάρει τη σκυτάλη η Αγγελική Παπαπαντελή προκειμένου να κάνει τις "δεύτερες" στο ρεφρέν. Μια φωνητική επένδυση σε τμήματα του τραγουδιού. Πήρε στα χέρια της ένα μπουζούκι του θρυλικού Ζοζέφ και αναζήτησε την τονικότητα. Σε δευτερόλεπτα την εντόπισε και αμέσως ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος ηχογράφησης.

4887e0e5 2440 428f b264 8ea1c010c826 original

Λίγο αργότερα όλα τα συστατικά του τραγουδιού σε κυματομορφή στην οθόνη του υπολογιστή για να ακολουθήσει η επεξεργασία, η μίξη, το mastering (όροι της μουσικής βιομηχανίας) ώστε το καλλιτεχνικό έργο να φτάσει -μέσα από το διαδίκτυο- αψεγάδιαστο στο κοινό.

IMG 10180ab58f6392cb9ea737bfc7388e40 V original

Κι επειδή οι κυρίες προηγούνται, όταν ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές, δώσαμε το λόγο στην Αγγελική. Η Αγγελική Παπαπαντελή ασχολείται με τη μουσική περισσότερα από 20 χρόνια. Παίζει κιθάρα και μπουζούκι, το οποίο διδάσκει μαζί και με θεωρητικά μαθήματα στο Κέντρο Τέχνης «Σύνθεση»-Ωδείο Ζαφείρη Φωτιάδη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Είναι πάντα παρούσα στα δρώμενα της περιοχής ενώ κάνει θραύση στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας τόσο το καλλιτεχνικό όσο και το εκπαιδευτικό έργο της.

«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον Κώστα Πατσιά, που μου έκανε την τιμή να έρθει από μακριά και να τραγουδήσει με την υπέροχη φωνή του το ζεϊμπέκικο που συνέθεσα σε στίχους του Χρήστου Χριστοφή», αναφέρει η ίδια.

Το λόγο θα πάρει ο Κώστας Πατσιάς προσθέτοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια την καταξιωμένη καθηγήτρια μουσικής και συνθέτη, Αγγελική Παπαπαντελή, η οποία μου εμπιστεύθηκε το ωραίο τραγούδι της. Είναι μία χαρισματική γυναίκα, γνώστης της μουσικής και αγαπάει το παλιό καθαρό ελληνικό τραγούδι, αν και είναι νέα σε ηλικία. Θερμές ευχαριστίες και στον Χρήστο Χριστοφή για τους όμορφους στίχους του που είχα την χαρά να τους τραγουδήσω».

Ο στιχουργός, Χρήστος Χριστοφής (Kris Kristophe), ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας στην ηχογράφηση μας έστειλε το δικό του μήνυμα: «Αγαπώ να γράφω. Μέσα από τους στίχους εκφράζομαι, ανοίγω την ψυχή μου. Όταν όμως γίνονται τραγούδι η χαρά μου είναι απερίγραπτη. Το ίδιο χαίρομαι και είναι μεγάλη τιμή να συνεργάζεται ακόμη μία φορά μαζί μου η μεγάλη μουσικός και συνθέτης Αγγελική Παπαπαντελή. Και για πρώτη φορά με τον Κώστα Πατσιά, τραγουδιστή στην ορχήστρα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους δύο».

Προσεχώς το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε και (γιατί όχι;) και να το χορέψετε.

b45d96a3 d1a4 4955 b491 339c58d3baa5 original

mpanabas megalo original original

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 14 Απριλίου 2024 08:09
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2