xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: "Έχει ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ την καταγραφή των επιπτώσεων της ακαρπίας στα βερίκοκα Χαλκιδικής;"

MALAMA 15424IMG 5950 original

Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της ακαρπίας στα βερίκοκα Χαλκιδικής. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πριν από ακριβώς έναν χρόνο είχε καταγγελθεί η εξαίρεση των βερίκοκων Χαλκιδικής από την ενίσχυση de minimis που είχε δοθεί σε παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι παραγωγοί των βερίκοκων Χαλκιδικής και οι γεωτεχνικοί της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι πρώιμες κι οι υπερώριμες ποικιλίες του βερίκοκου Χαλκιδικής πλήττονται από ακαρπία, ή από καρπόπτωση, με κυριότερη αιτία το γεγονός ότι οι οφθαλμοί λόγω της κλιματικής κρίσης, δεν συμπλήρωσαν απαιτούμενες ώρες ψύχους το χειμώνα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται, στο πλαίσιο αυτό, αυτή τη στiγμή, είναι εάν θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ για την καταγραφή του εύρους του φαινομένου, ώστε να αναζητηθούν στη συνέχεια οι πηγές για πιθανές αποζημιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχουν αποσταλεί κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την παρακολούθηση και καταγραφή του φαινομένου της ακαρπίας των βερίκοκων Χαλκιδικής;

b45d96a3 d1a4 4955 b491 339c58d3baa5 original

mpanabas megalo original original

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2024

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Έχει ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ την καταγραφή των επιπτώσεων της ακαρπίας στα βερίκοκα Χαλκιδικής;

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο είχαμε καταγγείλει την εξαίρεση των βερίκοκων Χαλκιδικής από την ενίσχυση de minimis που είχε δοθεί σε παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι παραγωγοί των βερίκοκων Χαλκιδικής και οι γεωτεχνικοί της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι πρώιμες κι οι υπερώριμες ποικιλίες του βερίκοκου Χαλκιδικής πλήττονται από ακαρπία, ή από καρπόπτωση, με κυριότερη αιτία το γεγονός ότι οι οφθαλμοί λόγω της κλιματικής κρίσης, δεν συμπλήρωσαν απαιτούμενες ώρες ψύχους το χειμώνα. Το βασικό ερώτημα που τίθεται, στο πλαίσιο αυτό, αυτή τη στiγμή, είναι εάν θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ για την καταγραφή του εύρους του φαινομένου, ώστε να αναζητηθούν στη συνέχεια οι πηγές για πιθανές αποζημιώσεις.

Επειδή η παραγωγή βερίκοκου της Χαλκιδικής απειλείται από καταστροφική ακαρπία.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

Έχουν αποσταλεί κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την παρακολούθηση και καταγραφή του φαινομένου της ακαρπίας των βερίκοκων Χαλκιδικής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Κόκκαλης Βασίλειος"

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 15 Απριλίου 2024 09:21
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2