xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χαλκιδική: Δυναμική κινητοποίηση των Μεταλλωρύχων στο "Χονδρό Δέντρο" (φωτο)

437802618 2746845338798960 3033061439167288905 n

Στήριξη στον αγώνα τους από Απ. Πάνα, Γ. Γιώργο και Στ. Βαλιάνο

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Μεταλλεία της "Ελληνικός Χρυσός" συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Επαρχιακή οδό Μεγάλης Παναγίας - Παλαιοχωρίου, στη διασταύρωση του "Χονδρού Δέντρου" για να διαδηλώσουν ότι δεν θα δεχτούν καμιά καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας.

panasmetalap

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν τόσο ο Βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιάννης Γιώργος, οσο και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

437893733 8239278476100824 7869373760404172786 n

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ανοίξει σχετικά με την υπογραφή νέας σύμβασης, η "Ελληνικός Χρυσός" ζητά να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ένα νέο σύστημα οργάνωσης εργασίας, το οποίο αφορά 4ημερη και 12ωρη εργασία σε υπόγεια και επιφάνεια με κύκλο εργασίας 365 ημερών, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη αργία.

435839911 392059337040986 1963110987303737210 n

Δίπλα στους μεταλωρύχους ο Γ. Γιώργος

Τη στήριξή του στους Μεταλωρύχους για το θέμα που προέκυψε κατά την διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης εργασίας μεταξύ της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" και των Σωματείων Εργαζομένων σ' αυτήν εξέφρασε ο Βουλευτής Γιάννης Γιώργος με μήνυμά του:

«Η λογική θα έλεγε ότι τις δύσκολες μέρες που πέρασαν οι σχέσεις της εταιρείας |Ελληνικός Χρυσός" με τους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής, αλλά και τους εργαζομένους, θα διαδέχονταν μέρες συναίνεσης και προσέγγισης με τους κατοίκους, καθώς και εργασιακής ειρήνης με τους εργαζομένους. Όμως φαίνεται ότι κάποιοι – για άγνωστο λόγο προ στιγμήν – επιθυμούν να πυροδοτήσουν το ήρεμο κλίμα για άλλη μία φορά, δημιουργώντας εκ νέου καταστάσεις κοινωνικής αναταραχής, εξωθώντας με τις απαιτήσεις τους και τις απειλές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων των σωματείων, στα άκρα και σε νέους αγώνες διεκδίκησης του αυτονόητου. Του δικαιώματος στην εργασία, βάσει όμως των όσων δικαιούνται σύμφωνα με την νομοθεσία του Ελληνικού κράτους.
Δυστυχώς η διοίκηση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" αντί να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της νέας εργασιακής σύμβασης, έχοντας ως στόχο τη στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών “βάζουν πλάτη” για τη βιωσιμότητά της δίνοντας τον καλύτερο αυτό τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, προτείνει την υπογραφή νέα σύμβασης, η οποία θα προβλέπει 12ωρη εργασία παντού (υπόγεια και επιφάνεια), κατάργηση αργιών και εργασία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Διατηρώντας απαρέγκλιτα από μέρους μου την αρχή που χρόνια τώρα εκφράζω δημόσια για πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που η Πολιτεία ορίζει ως προς τη λειτουργία της εταιρείας, την ανάγκη του συνεχούς ελέγχου των συνθηκών λειτουργίας της επιχείρησης από την πλευρά των Υπηρεσιών του Κράτους και τέλος την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας πλήρως, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνοούμενη πολιτεία θεωρώ αυτονόητη την από μέρους μου στήριξη σε κάθε δίκαιο και νόμιμο αίτημα των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός", η οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από κοινωνική ειρήνη και ηρεμία».

amelia1

mpanavas

mpmetal

Στο πλευρό των εργαζομένων ο Στ. Βαλιάνος

Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και στους εργαζόμενους της "Ελληνικός Χρυσός" το νέο εργασιακό καθεστώς που εισηγείται η εταιρεία ζητώντας τη συναίνεση των εργαζομένων, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής:

«Σε όλο τον κόσμο, οι συνθήκες εργασίας σε κάθε επιχείρηση και πολύ περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις που διεκδικούν ηγετική θέση στον αναπτυξιακό και επενδυτικό χάρτη, δεν αποτελούν αποκλειστικό ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αποτελούν αντανάκλαση του πολιτισμού που συνθέτουν οι νόμοι κάθε σύγχρονου κράτους και των δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί μέσα από την κοινωνική πρόοδο πολλών δεκαετιών.
Αυτός ο πολιτισμός υπαγορεύει την αδιαπραγμάτευτη στήριξή μας στις αποφάσεις και στις προσπάθειες των εργαζόμενων της “Ελληνικός Χρυσός” και την παρουσία μας στο πλευρό τους, σε κάθε εύλογη, νόμιμη και δίκαιη δράση για τη διεκδίκηση της ποιότητας ζωής και των όρων εργασίας που δικαιούνται βάσει των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας.
Η εργασιακή κανονικότητα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν μπορεί να εκφράζεται με συνεχόμενα 12ωρα εργασίας, που γεννούν ανησυχία για τα αποτελέσματα αυτής της καταπόνησης στο πλέον απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, ούτε με πλήρη κατάργηση των θεσμοθετημένων αργιών.
Η στάση του Δήμου Αριστοτέλη, ήταν, είναι και θα είναι σύμφωνη προς την αδιαπραγμάτευτη δική μας διεκδίκηση, για πρόοδο της μεταλλευτικής επένδυσης, με πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, των χρονοδιαγραμμάτων και την εφαρμογή και υλοποίηση όσων έχει συμφωνήσει η επενδύτρια εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο, στη βάση ενός σχεδίου που προβλέπει αύξηση του αριθμού εργαζομένων -με την ζητούμενη αναλογία 90/10 υπέρ του τοπικού εργατικού δυναμικού- και όχι απλώς με την αύξηση των εργατοωρών από το υφιστάμενο προσωπικό.
Η εργασιακή κανονικότητα και ειρήνη στην τοπική κοινωνία, αποτελεί βασικό συστατικό της κοινωνικής ειρήνης την οποία οφείλει να προστατεύει και να υπηρετεί μια Δημοτική Αρχή».

mpmetal2

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 17 Απριλίου 2024 15:44
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2