xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Αρναίας ως περιφερειακού Πρωτοδικείου ζητά ο Στ. Βαλιάνος

eirhnodikeio Arnaias

Επιστολή στον Υπ. Δικαιοσύνης

Πλήθος στοιχείων που συνηγορούν υπέρ του αιτήματος του Δήμου Αριστοτέλη να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Αρναίας, αλλά να διατηρηθεί ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο, περιλαμβάνονται σε επιστολή του Δημάρχου, Στέλιου Βαλιάνου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, με αφορμή το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού «χάρτη» της Ελλάδας, με κατάργηση των ειρηνοδικείων και μετατροπή μέρους αυτών σε περιφερειακά πρωτοδικεία.
Στην επιστολή τονίζονται ιδιαίτερα, το χαμηλό κόστος λειτουργίας σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων που θα βρεθεί σε αχρησία σε ενδεχόμενη κατάργηση, ο όγκος εργασιών που καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή (με δυσκολίες συγκοινωνίας ειδικά τους χειμερινούς μήνες) και ο ρόλος του στην τόνωση της τοπικής οικονομίας για το σύνολο του Δήμου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Αριστοτέλη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με γνώμονα το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει επανασχεδιασμό του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών, εισηγούμαστε την διατήρηση του Ειρηνοδικείου Αρναίας Δήμου Αριστοτέλη ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Χαλκιδικής με έκταση 747 τ.χλμ και ο ένατος μεγαλύτερος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανάμεσα στους τριάντα οχτώ Δήμους. Διαθέτει μόνιμο πληθυσμό 17.000 κατοίκων και 16 κοινότητες, με δύσκολο οδικό δίκτυο, γεωγραφική πολυμορφία και έντονο ορεινό ανάγλυφο, καθιστώντας δύσκολη την μετάβαση ακόμα και εντός ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.
Το Ειρηνοδικείο Αρναίας ιδρύθηκε το έτος 1914 και λειτουργεί μέχρι σήμερα συνεχώς, πλην των ετών της γερμανικής κατοχής, με αρμοδιότητα την Περιφέρεια του Δήμου Αριστοτέλη, το Άγιο Όρος και τα χωριά Μαραθούσα και Πλατανοχώρι. Πρόκειται για κτίριο παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, ιδιοκτησίας του ΤΑ.Χ.ΔΙΧ κατασκευής 1993 και συνολικού εμβαδού 582 τ.μ, το οποίο αναπτύσσεται σε Ισόγειο, 1ο όροφο και υπόγειο αποθηκευτικό χώρο.

mpanavas

Στελεχώνεται από 2 θέσεις Ειρηνοδικών, 3 θέσεις Γραμματέων Δικαστηρίων και μία θέση Επιμελητή Δικαστηρίων, οι οποίες είναι διαρκώς καλυμμένες την τελευταία 10ετία. Κατά την τελευταία δεκαετία (2014-2023) εκδόθηκαν συνολικά 1.112 Αποφάσεις, με μέσο όρο 111 ανά έτος, δημοσιεύθηκαν 1.427 διαθήκες, με μέσο όρο 142 ανά έτος, εκδόθηκαν 16.190 πιστοποιητικά, με μέσο όρο 1.619) ανά έτος και καταχωρήθηκαν 904 Δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς, με μέσο όρο 90 ανά έτος.
Το λειτουργικό κόστος του Ειρηνοδικείου είναι 7.000 ανά έτος πλην του κόστους Μισθοδοσίας. Απέχει 35 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο, χωρίς απευθείας συγκοινωνία με ΚΤΕΛ, στον ορεινό όγκο με δύσκολη διαδρομή ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω του υψομέτρου στα 600 μέτρα, ενώ εξυπηρετεί και χωριά που απέχουν άνω των 65 χιλιομέτρων από τον Πολύγυρο (Ολυμπιάδα, Ουρανούπολη).
Εισηγούμαστε την δημιουργία Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην Αρναία Χαλκιδικής, όχι μεταβατικού, ώστε να είναι εφικτή η εκδίκαση σημαντικά περισσότερων υποθέσεων από ότι είναι εφικτό έως σήμερα, εξυπηρετώντας τους πολίτες του Δήμου και τους Νομικούς, με ταυτόχρονη τόνωση της Τοπικής οικονομίας.
Με την προτεινόμενη ενέργεια:
– Διασφαλίζεται η υπηρεσιακή ευρυθμία της Δικαιοσύνης,
– Διασφαλίζεται ένα μεταβατικό στάδιο ομαλής μετάβασης στην εκδίκαση των λοιπών υποθέσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου από τους Πρωτοδίκες – Προέδρους Πρωτοδικών
(πρώην Ειρηνοδίκες) των Περιφερειακών Πρωτοδικείων,
– Αποτρέπεται η καθημερινή μετάβαση Δικαστικών Λειτουργών για την εκτέλεση υπηρεσιών στο Πολύγυρο Χαλκιδικής, η οποία συνεπάγεται και τη μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων στο κεντρικό Πρωτοδικείο
– Αποφεύγεται η δημιουργία σοβαρού χωροταξικού προβλήματος, που αναμφίβολα θα προκύψει από την μεταφορά όλων των Οργανικών θέσεων στο κεντρικό Πρωτοδικείο, λόγω της ανεπάρκειας χώρου των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών.
– Διευκολύνεται η μετάβαση των πολιτών και νομικών από και προς το Περιφερειακό Πρωτοδικείο.
– Δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
– Συνεχίζει να αξιοποιείται ένα κτίριο παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, ιδιοκτησίας του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. εμβαδού 582 τ.μ, με ένα πολύ εφικτό κόστος λειτουργίας [μόλις επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ/ετησίως] για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σε άλλη περίπτωση θα απαξιωθεί και θα απωλέσει την χρησιμότητα του.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη προτίθεται να καλύψει πλήρως το λειτουργικό κόστος του Περιφερειακού Πρωτοδικείου, με σχετική εισήγηση και Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας”.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2