ΡΟΗ 24/7:

Το μεγάλο παζάρι κυβέρνησης και εταίρων

maximou2

Το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μαξίμου - Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς επαφές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ - Και τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την Παρασκευή το απόγευμα


Αισιοδοξία, αλλά και ανησυχία σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις εξέφραζαν το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά τη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις με τους εταίρους, ωστόσο δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι πρέπει να υπάρξει συνευθύνη από τους Θεσμούς και την Ευρώπη, παραπέμποντας στην σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Από ότι φαίνεται αυτές τις ημέρες διαδραματίζεται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, το οποίο θα συνεχίσει το Σαββατοκύριακο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι παίζεται σε τέσσερα σημεία: εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό.

Σε ότι αφορά στη στάση των εταίρων αναφορικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από χθες Πέμπτη οι εταίροι εμφανίστηκαν πιο σκληροί σε σχέση με τις προβλέψεις τους. Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πιέσεις και στα εργασιακά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.

Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις η εκτίμηση είναι ότι «πηγαίνουν καλά».

Πάντως, πέραν τις πολιτικής δήλωσης που αναμένεται τη Δευτέρα από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο θερμή θα είναι αυτή η δήλωση. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή