ΡΟΗ 24/7:

Τι είναι η καψούρα;

kapsoura
Στην καθομιλουμένη, καψούρα ονομάζουμε εκείνο το αρχικό στάδιο του έρωτα με κάποιον/α που πραγματικά σου παίρνει τα μυαλά, που σου προκαλεί εμμονή, που δεν αντέχεις λεπτό χωρίς την παρουσία του/της. Όσοι την έχουμε περάσει και μάλιστα αρκετές φορές μπορούμε να πούμε ότι είναι μια έντονη εμπειρία πάνω στην οποία πάτησε κυρίως η μουσική βιομηχανία (τα γνωστά καψουροτράγουδα είναι απαραίτητο συστατικό μιας τέτοιας φάσης) και άλλες όπως αυτές των ποτών και των τσιγάρων για παράδειγμα.

 

Μα τι είναι όμως αυτό το συναίσθημα της καψούρας; Γιατί μας ταλαιπωρεί γλυκά μεν, έντονα δε;
Διότι καταρχάς δεν είναι συναίσθημα. Ναι, σωστά διαβάσατε, η καψούρα δεν είναι συναίσθημα και καλά θα κάνετε να το θυμάστε αυτό την επόμενη φορά που θα σας έρθει ο ουρανός στο κεφάλι με τον γόη ή τη γόησσα στη δουλειά. Η κύρια ουσία πίσω από την καψούρα είναι η ντοπαμίνη που ονομάζουμε ορμόνη της απόλαυσης. Όταν η ντοπαμίνη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω εκείνου του αρχικού σταδίου του έρωτα τότε ενεργοποιούνται όχι τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου αλλά τα κέντρα επιβράβευσης όπως και με διάφορες ψυχοενεργές ουσίες σαν την κοκαΐνη. Η καψούρα δηλαδή είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού εθισμού και γι’ αυτό δεν χορταίνουμε τη σκέψη και την εικόνα του άλλου. Είμαι εθισμένος σε σένα λέμε και είναι η επιστημονική αλήθεια. Και η έκφραση που λέει ότι ο έρωτας με έρωτα περνάει; Τώρα που το βλέπεις επιστημονικά βγάζει νόημα... Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεφορτωθείς έναν εθισμό είναι να τον αντικαταστήσεις με κάποιον άλλον.

Η ορμόνη της απόλαυσης επίσης συνοδεύεται από αύξηση της νορεπινεφρίνης και αδρεναλίνης που προκαλούν τα γνωστά συμπτώματα του καρδιοχτυπιού, της νευρικότητας και της αϋπνίας. Να γιατί δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια και σβήνεις με ουίσκι τα δικά του/της τα σημάδια. Ταυτόχρονα με όλα αυτά μειώνεται και η σεροτονίνη η οποία μας φέρνει ηρεμία και ικανοποίηση. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν άνθρωποι με εμμονικά σύνδρομα οπότε η καψούρα είναι όντως εμμονή και γι’ αυτό δεν μπορείς να συγκεντρωθείς ή να φας.

Έτσι είναι η ζωή... γεμάτη απολαύσεις και ζόρια. Πάνε πακέτο αυτά πολλές φορές και όσο πιο έντονη είναι η απόλαυση τόσο πιο έντονο είναι και το ζόρι. Και πίσω από όλα αυτά η χημεία και βήμα-βήμα με την επιστήμη κατανοούμε αυτόν τον μαγικό και παράξενο κόσμο.

protagon.gr

επιστροφή στην κορυφή