ΡΟΗ 24/7:

Αναβιώνει το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης

mitsotakis kyverneio thessaloniki 2 800x533

Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας παρουσία του πρωθυπουργού

Η Βουλή των Ελλήνων, το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ επισφράγισαν την συνεργασία τους σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία του Πρωθυπουργού με στόχο το Κυβερνείο να καταστεί εκ νέου τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους των φορέων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου. Το αντικείμενο του Μνημονίου αφορά στην τριμερή συνεργασία, για την αποκατάσταση, λειτουργική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης – γνωστό και ως Παλατάκι – σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ως πολυχώρου πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Το Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης, προβλέπει, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμανσης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου.

Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων, εν συνεχεία, θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ’ ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αφού ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κόστους, οι τρεις συνεργαζόμενοι οργανισμοί θα διερευνήσουν την περαιτέρω συνεργασία τους για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου και των ενεργειών συντονισμού υλοποίησης του έργου. Δημιουργείται μια τριμερής ομάδα εργασίας μεταξύ της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ για το συντονισμό της συνεργασίας.

"Σήμερα είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς κάνουμε το πρώτο βήμα για να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι άλλο από το να αποδοθεί πάλι αυτό το ιστορικό κτίριο, τόσο ταυτισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, πίσω στην πόλη, ως δημόσιος χώρος", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Τονίζω τη δημόσια ιδιότητα των χρήσεων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί, κατόπιν συνεννόησης της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, για να καταλήξω στο ότι ακριβώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν περνά αναγκαστικά και πάντα μέσα από τη λογική του συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού του τοπόσημου επιβάλλει τη λύση η οποία δρομολογήθηκε και η οποία δεν είναι άλλη από το να αποκτήσει ουσιαστικά η Βουλή ένα πόδι, μία μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, έναν χώρο συζητήσεων, συνεδρίων, έναν χώρο πολιτισμού, έναν χώρο ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει με την ίδια άνεση το κτίριο αλλά και τον εξωτερικό χώρο. Αυτό είναι το όραμα του προέδρου της Βουλής, αυτό είναι το όραμα το οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και ως πρωθυπουργός και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Και χαίρομαι, ιδιαίτερα, για το γεγονός ότι ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε να αναλάβει τη δαπάνη της επισκευής αυτού του κτιρίου, έτσι ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης".

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και το σύλλογο "Φίλοι του Κυβερνείου" για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη.

MHTSOTAKHS PALATAKI624 800x678

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε: «Φαίνεται πως ήλθε η ώρα η Βουλή των Ελλήνων να αποκτήσει μια σταθερή βάση εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Και τι καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό η αξιοποίηση ενός από τα εμβληματικότερα δημόσια κτήρια που είναι γνωστό και ως «Κυβερνείο» ή «Παλατάκι».

Με περίοπτη θέση στην παράκτια ζώνη και με βαρύνουσα σημασία, ιστορική και συμβολική, το Κυβερνείο και η τοπική κοινωνία της Καλαμαριάς και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης περιμένουν πολλά χρόνια την αποκατάσταση και επαναλειτουργία. Κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα μια ιδέα σας που μου την πρωτοείπατε πριν λίγους μήνες, να εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα να γίνει το Κυβερνείο η βορειοελλαδίτικη έδρα του Ιδρύματος της Βουλής, γίνεται πράξη.

Σύντομα και έπειτα από επίκαιρες μελέτες θα ξέρουμε τι χρειάζεται από πλευράς κόστους και εργασιών για την επαναλειτουργία του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου. Και είμαι βέβαιος πως με αυτή τη γνώση και την συνεργασία μας με το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα υλοποίησης, επιτέλους, της αποκατάστασης, για να έλθει μετά, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, η αξιοποίησή του ως πολυχώρου πολιτισμού μέσα από το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος της Βουλής.

Πρωτοβουλιών που τα τελευταία χρόνια γνώρισε καλά η Βόρεια Ελλάδα με εκθέσεις, συνέδρια και συναντήσεις στην Καβάλα, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Έδεσσα και την Καστοριά. Χαίρομαι που η Βουλή των Ελλήνων ανταποκρίνεται στην ευθύνη να φέρει σε πέρας ένα παλλαϊκό και ομόθυμο αίτημα της Θεσσαλονίκης και που στη θέση του παλαιού οχυρού θα εγκατασταθεί ένα ανοιχτό στην τοπική κοινωνία ορμητήριο πολιτισμού και ιστορικής έρευνας γύρω από την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, δήλωσε: «Άλλο ένα εμβληματικό έργο μετά από την εκκίνηση προετοιμασίας του διαγωνισμού ανάπλασης της ΔΕΘ, έρχεται να προστεθεί στη Βόρεια Ελλάδα και στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την αναβίωση του Κυβερνείου – το περίφημο «Παλατάκι» της Θεσσαλονίκης. Με τη συνεργασία της ΕΤΑΔ και της Βουλής των Ελλήνων, διασφαλίζουμε ότι αυτό το ιστορικό κτίριο θα αναδειχθεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και συνεδρίων. Η αξιοποίηση του Κυβερνείου θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, ανέφερε: «Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και η υπογραφή του μνημονίου ανοίγουν μία νέα σελίδα αξιοποίησης για το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης. Μέσα από τη τριμερή συνεργασία της ΕΤΑΔ, του Υπερταμείου και της Βουλής των Ελλήνων προτεραιότητα μας είναι να υλοποιήσουμε με άρτιο τρόπο ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού αυτού τοπόσημου της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Κυβερνείο στη θέση που του αρμόζει σύμφωνα με την ιστορία του και μοναδικότητα του, καθιστώντας το ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης, πολιτισμού και τουρισμού με σημαντικά οφέλη για τη χώρα και τους πολίτες».

Το Κυβερνείο θα είναι ανοιχτό στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και τους επισκέπτες, καθιστώντας το ένα ενεργό και ζωντανό σημείο αναφοράς της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας συνολικά. Για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού χαρακτήρα του Κυβερνείου, στόχος είναι η διοργάνωση μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεων τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας, συνεδρίων καθώς και μουσικών εκδηλώσεων. Οι χρήσεις του Κυβερνείου θα ανταποκρίνονται στην ιστορική και πολιτιστική αξία του κτηρίου, χωρίς να αλλοιώνουν τον εσωτερικό και εξωτερικό χαρακτήρα του. Έμφαση θα δοθεί παράλληλα γύρω από θέματα ιστορίας του κοινοβουλευτισμού, θεσμών και πολιτιστικά θέματα που άπτονται του σκοπού του Ιδρύματος της Βουλής. Η δημιουργία ροής επισκεπτών και η οικονομική βιωσιμότητα είναι βασικοί στόχοι, υπηρετώντας το δημόσιο σκοπό, την ιστορικότητα και το χαρακτήρα της λειτουργίας του.

επιστροφή στην κορυφή