ΡΟΗ 24/7:

ΠΚΜ: Έργα για βιώσιμη ανάπτυξη ύψους 222 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ

240611 ESPA4

Συνεργασία και ειδικά η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Κομισιόν και όλους τους Δήμους

Στην αστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν αφιερωμένη η πρώτη μέρα της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021 – 2027, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «όπως είχαμε δεσμευτεί, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε στην πράξη τη βαθιά πεποίθηση ότι τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Και ακριβώς επειδή κάναμε αυτή τη στρατηγική επιλογή, αξιοποιήσαμε περίπου 106 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων, δηλαδή το 10% των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποσοστό διπλάσιο από τον αρχικό πήχη».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τις δυο ενότητες παρεμβάσεων στην Κεντρική Μακεδονία από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε:

-Πρώτον, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στο οποίο η ενίσχυση της Μητροπολιτικής Διοίκησης, Λειτουργίας και Ανάπτυξής, απαιτούσε μια διακριτή και διαφοροποιημένη παρέμβαση.

-Δεύτερον, σε αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, όπου υλοποιήθηκαν έξι στρατηγικά σχέδια αστικής ανάπτυξης στις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

«Η εμπειρία από την εφαρμογή του εργαλείου των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων στις αστικές περιοχές μάς επέτρεψε να διαμορφώσουμε ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντίστοιχων στρατηγικών για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πλέον 222 εκ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του νέου προγράμματος, ακριβώς επειδή το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε κρίθηκε απολύτως επιτυχημένο ειδικά από τους Δήμους, που είναι οι άμεσοι αποδέκτες του, αλλά κυρίως από τους πολίτες, διότι το αποτύπωμα που άφησε στην καθημερινότητά τους είναι πολύ έντονο.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «ειδικός στόχος μας είναι η ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας στις αστικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός είναι 222 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε τα τρία επικαιροποιημένα σχέδια στρατηγικής στη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες και στην Κατερίνη. Αυτές οι τρεις επικαιροποιημένες στρατηγικές έχουν ήδη εγκριθεί και έχουμε ήδη εκδώσει τις πρώτες προσκλήσεις. Ενώ είναι σημαντικό να υπογραμμίσω για ακόμα μία φορά ότι οι φορείς και τα επικαιροποιημένα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούνται και με πόρους από την Τεχνική Βοήθεια τόσο για την υποστήριξή τους στην παρακολούθηση υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων, όσο και για την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών για τα εμβληματικά έργα του σχεδιασμού. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέμεινε και πέτυχε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν ίδια μέσα για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών των έργων τους. Τώρα, που έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες, είναι η ώρα της δράσης. Η ώρα των πράξεων. Η ώρα των έργων. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τις υπηρεσίες έχουμε δρομολογήσει τις πρώτες προσκλήσεις για νέα έργα και έχουμε ολοκληρώσει τη διαβούλευση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι εμβληματικές παρεμβάσεις, που θα είναι ώριμες και θα υλοποιηθούν σε όλους τους Δήμους. Θέλω όλοι οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ότι μέσα από αυτή την πολύ σημαντική συνεργασία προετοιμάζουμε έργα και παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν τις πόλεις μας, όχι απλώς στην εικόνα τους, αλλά ουσιαστικά στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής για όλους τους συμπολίτες μας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες και στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ακρογωνιαίος λίθος για να ολοκληρωθούν τα πραγματικά εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι η συνεργασία και ειδικά η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Κομισιόν και όλους τους Δήμους.

Η σημερινή εκδήλωση της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλάμβανε επίσης την κεντρική εισήγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027 για την προετοιμασία των στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Αγγελική Ωραιοπούλου.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν Κωνσταντίνος Νιάφας.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «οι οκτώ αρχικά Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γίνονται στο νέο πρόγραμμα δώδεκα κι έτσι στο εξής οι παρεμβάσεις θα αφορούν στους 12 από τους 14 Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν αστικά χαρακτηριστικά. Με έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης ως σύνολο των μητροπολιτικών αστικών περιοχών. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών. Και είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο, θα κάνουμε πολύ περισσότερα βήματα μπροστά. Δουλεύοντας ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αναξιοποίητο».

Επίσης, παρουσιάστηκαν το Bauhaus στην πόλη της Κατερίνης και οι συναινετικές διαδικασίες στις Σέρρες ως δείγματα καλών πρακτικών του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις Δημάρχων των περιοχών που είναι ενταγμένες στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

επιστροφή στην κορυφή