ΡΟΗ 24/7:

"Ασημένιος" ο Εμμανουήλ Καραλής στο Πανευρωπαϊκό της Ρώμης

karalispanyr

Από το 1966 είχε να δει μετάλλιο στο επί κοντώ στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες οι Ελλάδα

Ο Εμμανουήλ Καραλής ξόρκισε σήμερα την κατάρα των αγώνων ανοιχτού και κατάφερε να πετύχει μια διάκριση που τόσο άξιζε.

Ο Μανόλο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ με 5,87 μ. και έβαλε στην τροπαιοθήκη του το πρώτο του μετάλλιο σε ανοιχτό στίβο.

Ξεκίνησε τον αγώνα του στα 5,50 μ. και πέρασε με την πρώτη. Στη συνέχεια ανέβηκε χωρίς πρόβλημα στα 5,65 μ. και 5,75 μέτρα, ύψη που σε άλλες συνθήκες θα καθόριζαν την έκβαση του αγώνα, ωστόσο σήμερα το “νίκησαν” 9 αθλητές.

Στις προσπάθειες στα 5,82 μ. άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση, καθώς συνολικά πέρασαν πέντε. Ο Καραλής καθάρισε στη συνέχεια και το 5,87 μ. με την πρώτη και “κλείδωσε” τη δεύτερη θέση στον αγώνα, αφού κανείς, πέραν του Ντουπλάντις, που το άφησε, δεν το ξεπέρασε. Η συνέχεια περιλάμβανε μόνο τον Έλληνα και τον Σουηδό, που έμειναν μόνοι στον αγωνιστικό χώρο για τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Ο αθλητής του Χάρη Καραλή, αφού έκανε ένα άκυρο στο 5,92 μ. (πανελλήνιο ρεκόρ 5,91 μ.), δοκίμασε ανεπιτυχώς από μία φορά στο 5,97 μ. και 6,02 μ. (πρώτος Έλληνας που δοκιμάζει πάνω από τα 6,00 μ.) και στο τέλος πανηγύρισε μαζί με τους προπονητές του και τα μέλη της ομάδας το πρώτο του μετάλλιο στον ανοιχτό. Στις εξέδρες μαζί με τον Χάρη Καραλή ήταν τόσο ο Πολωνός Μαρσίμ Στεεπάνσκι, που έχει την επίβλεψη του αθλητή στα άλματα, όσο και ο Γιώργος Πομάσκι που τον συμβουλεύει στο δρομικό κομμάτι.

Το επί κοντώ ήταν το τελευταίο αγώνισμα που απέμεινε να διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης και οι δύο αθλητές τράβηξαν την προσοχή των θεατών, που ήταν στο στάδιο Ολίμπικο.

Ο Ντουπλάντις αναδείχθηκε νικητής με 6,10 μ. και νέο ρεκόρ διοργάνωσης και την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι Σασμά (Τουρκία) και Τσέρνικελ (Γερμανία) με 5,82 μέτρα.

Ο Καραλής, τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πριν από δύο χρόνια στο Μόναχο είχε μείνει για μια θέση εκτός τελικού, ενώ πέρυσι στη Βουδαπέστη, παρότι ήταν φαβορί για μια καλή παρουσία, δεν κατάφερε να περάσει το αρχικό ύψος στον προκριματικό.

Φέτος, όμως, η χρονιά προμήνυε από τους πρώτες του αγώνες της χρονιάς πως θα είναι εξαιρετική γι’ αυτόν. Το χειμώνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κλειστού και έφτασε στη Ρώμη έχοντας κάνει τρεις αγώνες στα 5,72 μ.. Στην Αιώνια Πόλη βελτίωσε το απόλυτο ατομικό του ρεκόρ, αφού είχε 5,86 μ..

Ο Καραλής κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο της χώρας μας στο επί κοντώ των Ανδρών μετά το ασημένιο του Χρήστου Παπανικολάου το 1966 στη Βουδαπέστη και έδειξε πως τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι σταθερά στο βάθρο των νικητών.

επιστροφή στην κορυφή