ΡΟΗ 24/7:

Ι. Μασούτης: «Οι Έλληνες επιχειρηματίες αντέχουμε, συνεχίζουμε και γινόμαστε καλύτεροι»

KEEE RODOS241 800x450

Διήμερες εργασίες της ΚΕΕΕ στη Ρόδο

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της ΚΕΕΕ, στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια του διημέρου 14 και 15 Ιουνίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν τους επιχειρηματίες των Δωδεκανήσων αλλά και όλης της χώρας καθώς και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των χρηματοδοτικών εγχώριων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της Διευρυμένης Συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, τέθηκαν σε ευρεία συζήτηση και οι διεκδικήσεις από τη νέα Ευρωβουλή καθώς και η επόμενη ημέρα για τη μακροημέρευση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Η Ευρώπη θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις, για να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Πρέπει να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, ώστε να μη μείνουν στο περιθώριο της τεχνολογικής εξέλιξης. Πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της ενάντια στις εντεινόμενες απειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, επίσης, να στηρίξει στην πράξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της - που απασχολούν δύο στους τρεις εργαζόμενους και δημιουργούν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

KEEE RODOS244 800x450

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αφού υπερτόνισε τον ρόλο της ΚΕΕΕ για τη μεταφορά και την επίλυση των προβλημάτων του τοπικού επιχειρείν προς τις κυβερνήσεις, σημείωσε ότι η χώρα, παρά τις συνεχείς κρίσεις, βάδισε καλά και ορθοπόδησε όταν «άκουσαν» οι κυβερνήσεις τις επιχειρήσεις. Στο μήνυμά του για τους Έλληνες επιχειρηματίες ανέφερε: «Αντέχουμε συνεχίζουμε και γινόμαστε καλύτεροι». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Πάππου, σημείωσε ότι το 95% του ΑΕΠ της Δωδεκάνησου προέρχεται από τον τουρισμό. «Είναι γεγονός ότι αυξάνονται οι εν λειτουργία επιχειρήσεις του Επιμελητήριου σε περισσότερες από 26.000, με ταυτόχρονη αύξηση του πληθυσμού στα νησιά, όμως χρειάζονται υποδομές, φορολογικά και εργασιακά κίνητρα για να μείνουν οι επιχειρηματίες σε απομακρυσμένα νησιά, όπως το Καστελόριζο». Ο κ. Πάππου πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στις μεγάλες κρίσεις, όπως το μεταναστευτικό και το υγειονομικό, και σε τοπικό επίπεδο οι πυρκαγιές και οι πτωχεύσεις μεγάλων τουριστικών οργανισμών, έδειξε αντανακλαστικά, αλλά ζητάμε ως επιχειρηματίες περισσότερες υποδομές, ώστε να αυξηθεί και το ΑΕΠ και τα νησιά μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Τις εργασίες τίμησε με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Χατζημάρκος, θέτοντας το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας. Σημειώνοντας ότι μιλάει ως μέλος του Επιμελητήριου και επιχειρηματίας, ανέφερε τα παραδείγματα της Αστυπάλαιας, της Χάλκης, της Τήλου, της Ρόδου με παγκόσμιες πρωτοβουλίες για ενεργειακά αυτόνομα νησιά και νησιά με μηδενικά απορρίμματα, που τα αντιγράφουν από όλο τον κόσμο. «Όλα τα προγράμματα στοίχισαν ελάχιστα στο ελληνικό κράτος γιατί έγιναν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που εκπροσωπεί η ΚΕΕΕ» είπε. Αναφερόμενος στο δημογραφικό σημείωσε ότι μόνο στα νησιά μας έχει αντιστραφεί το πρόβλημα του δημογραφικού, αφού η συνέχεια της οικονομίας με την κοινωνία αποφέρει καρπούς, καθώς είναι η πρώτη περιφέρεια σε ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Για εμένα» πρόσθεσε, «η ΚΕΕΕ είναι στην κορυφή των θεσμών της χωράς που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας και της κοινωνίας». Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Επιμελητήριων από όλη την χώρα, επεσήμανε τη συνεργασία που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση με το τοπικό επιχειρείν και ζήτησε από την ΚΕΕΕ να συνεχίσει να προωθεί τις τοπικές κοινότητες και τα έργα τους, τα οποία αποδίδουν στην επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις υποδομές, οι οποίες λείπουν από το νησί, ζητώντας λύσεις για το κυκλοφοριακό και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Α' αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος, επεσήμανε: «Έχουμε ευθύνη να διεκδικήσουμε για τους επιχειρηματίες όσα τους απασχολούν. Δεν μπορεί η πολιτεία να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς» ενώ ο Β' αντιπρόεδρος, Παύλος Ραβάνης, τόνισε την ανάγκη αντιπολίτευσης στις λάθος αποφάσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο βιοτεχνικό επιχειρείν. Ο Δ' αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σκιαγράφησε τα θέμα της γραφειοκρατίας αλλά και της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων ενώ ο γενικός γραμματέας ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Αγνιάδης, τόνισε την ανάγκη άρσης των εμποδίων με τις επιπλέον χρεώσεις από το τραπεζικό σύστημα, που επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες. Ο οικονομικός επόπτης ΚΕΕΕ, Βασίλης Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στη σημασία προγραμμάτων προώθησης των τοπικών προϊόντων και κυρίως της αγροδιατροφής, όπως το Meteorisimo. Τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και στις νέες συνθήκες αφορούσε το σχόλιο του υπεύθυνου Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, Στέφανου Γεωργιάδη. Από το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο πρόεδρος, Πλάτων Μαρλαφέκας μίλησε για τη διασύνδεση τουρισμού και παραγωγής με επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί καθυστερεί η απόδοση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Γιώργος Γιακουμάκης, επεσήμανε ότι υπάρχουν τρόποι να ελέγχουν το μεταφορικό ισοδύναμο με διασταυρώσεις ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοινωνίες και δήμαρχοι νησιών πρέπει να αντιδρούν διαφορετικά στην επιχειρηματικότητα».

επιστροφή στην κορυφή