ΡΟΗ 24/7:

«Η σημασία της αμπέλου στην κλιματική αλλαγή ως μέσο σκίασης και απορρόφησης CO2»

abelones1 1

του Άγγελου Θ. Ζαμάνη*

Η άμπελος πέραν της βασικής της χρήση ως φυτό εντατικής καλλιέργειας για την παραγωγή οίνου και αποσταγμάτων, αποτελεί ή καλύτερα αποτελούσε ένα από τα κύρια μέσα σκίασης και προστασίας από τον ήλιο. Η ανάπτυξη καθ’ ύψος του φυτού, λόγω του αναρριχητικού του χαρακτήρα και κυρίως λόγω του πυκνού φυλλικού του τοιχώματος, επέτρεψε την χρήση του, ως μέσο προστασίας από της ηλιακές ακτίνες. Σε αυλές και μπαλκόνια, η άμπελος οδηγήθηκε μέσω κατασκευών (π.χ. πέργολες), στην κάλυψη επιφανειών ώστε τα φύλλα της να εμποδίζουν τις ηλιακές ακτίνες και να παράγουν σκιά.

Η άμπελος συν τις άλλοις, ως φυτό μέσω της φωτοσύνθεσης απορροφά CO2, εκπνέοντας ταυτόχρονα Ο2. Με αυτό τον τρόπο το φυτό, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε αστικά κλίματα, συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Πρόσφατα υπήρξε και μια μελέτη που έδειξε πως το φυλλικό τοίχωμα της αμπέλου, όταν χρησιμοποιήθηκε σε κάθετη ανάπτυξη σε σχολικό φράχτη, περιόρισε τα αιωρούμενα από τα σωματίδια από το αστικό περιβάλλον να εισέλθουν εντός των σχολικών αιθουσών. Επιπλέον στις ίδιες τις αίθουσες μετρήθηκε λιγότερη συγκέντρωση CO2, σε σχέση με το περιβάλλον έξω από αυτές.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πέραν της προστασίας του αναπνευστικού από τα αέρια σωματίδια, η λιγότερη συγκέντρωση CO2 του άνθρακα, συσχετίστηκε με την καλύτερη και πιο γρήγορη συγκέντρωση των μαθητών. Η άμπελος τελικά, δεν είναι μόνο ένα φυτό….!

*Ο Άγγελος Θ. Ζαμάνης είναι Χημικός, MSc

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 7 αλήθειες για τη ζωή από τον Κ.Καβάφη
επιστροφή στην κορυφή