xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ζητείται λύση για τις επιθέσεις των αγριόχοιρων στις καλλιέργειες στην Κασσάνδρα (φωτο)

agrioxkas1

- Μ. Παπαδημητρίου: «Να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για τις παραγωγές που καταστρέφονται»

Σε μάστιγα για τον αγροτικό κόσμο της Κασσάνδρας, αλλά και τους κατοίκους και τους επισκέπτες, έχουν εξελιχθεί οι επιθέσεις αγριογούρουνων, τόσο σε αγροτικές καλλιέργειες, όσο και σε οικόπεδα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, αλλά και τρόμο σε κατοίκους και επισκέπτες.
Το πιο πρόσφατο γεγονός σημειώθηκε προχθές, όταν αγέλη αγριογούρουνων εισέβαλλε σε χωράφι με ηλίανθο, καταστρέφοντας ουσιαστικά την παραγωγή, λίγες μέρες μάλιστα πριν τη συγκομιδή. Λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει, τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκληθεί από το Δήμο Κασσάνδρας σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για την εξεύρεση λύσης, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και συνδρομή και από Κυνηγετικούς Συλλόγους εκτός Κασσάνδρας, στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κασσάνδρα Μπροστά", Μαρία Παπαδημητρίου, χαιρετίζει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ζητώντας ωστόσο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για τους παραγωγούς που βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται.

agrioxkas2

Το ιστορικό

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την περιοχή του Παλιουρίου πριν από μια 10ετία περίπου με ημίαιμους αγριόχοιρους, που ξέφυγαν από το χώρο που εκτρέφονταν. Το πρόβλημα σταδιακά πήρε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι αγέλες πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι ο φυσικός χώρος ανάπτυξης των αγριόχοιρων είναι οι ορεινές περιοχές, που διαθέτουν την κατάλληλη χλωρίδα για την τροφή τους, κατά συνέπεια η Κασσάνδρα - που δεν διαθέτει ορεινό όγκο - είναι εντελώς ακατάλληλη, έστω και για ημιάγριους χοίρους. Επιπλέον, οι αγριόχοιροι αδυνατούν να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές λόγω της μορφολογίας της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Το αποτέλεσμα αυτών των παραμέτρων είναι καταρχήν οι αγριόχοιροι να επιτίθενται σε καλλιεργημένες εκτάσεις, προς αναζήτηση τροφής, καταστρέφοντας έτσι την παραγωγή και φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιτεθεί σε κατοικημένες περιοχές, εισβάλλοντας στις αυλές σπιτιών, ενώ ένας ακόμη σοβαρός κίνδυνος που προκύπτει είναι η εμφάνισή τους πολλές φορές στο οδικό δίκτυο, προκαλώντας ατυχήματα, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, που η κυκλοφορία στους δρόμους της χερσονήσου είναι πολύ μεγαλύτερη.

agrioxkas3

mpanavas

Σύσκεψη για την εξεύρεση λύσης

Σύσκεψη για το θέμα συγκαλεί τις επόμενες μέρες η Δημοτική Αρχή Κασσάνδρας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δασαρχείου και του Κυνηγετικού Συλλόγου, για να βρεθεί λύση. Μάλιστα η πρόταση που υπάρχει είναι η πρόσκληση και η συνδρομή και από άλλους Κυνηγετικούς Συλλόγους.
Από την πλευρά της, μιλώντας στην ΕΡΤ η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, δήλωσε: «Το θέμα έφτασε στο απροχώρητο και θα πρέπει να βρούμε ριζικές λύσεις. Δεν προτίθεμαι να βάλω σε κίνδυνο τη ζωή κανενός ανθρώπου».

Papadhmhtrioy Maria logo

Η Μ. Παπαδημητρίου

Μιλώντας στο halkidikifocus η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κασσάνδρα Μπροστά", Μαρία Παπαδημητρίου, δήλωσε: «Οι επιθέσεις των ημιάγριων χοίρων έχουν γίνει πλέον μάστιγα.
Χαιρετίζω τις προσπάθειες των τοπικών κυνηγετικών ομάδων για την απομείωση του πληθυσμού των ημιάγριων χοίρων.
Ωστόσο, θεωρώ ότι ο αποδεκατισμός των ημιάγριων χοίρων μετριάζει μεν το πρόβλημα, δεν το λύνει δε.
Για την εξασφάλιση της λεγόμενης δικαιοσύνης σχετικά με τους πληγέντες αγρότες προτείνω να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για τις παραγωγές που καταστρέφονται.
Επιπλέον, θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας η τοποθέτηση πινακίδων στο οδικό δίκτυο, ώστε να ενημερώνονται οι οδηγοί - κυρίως οι επισκέπτες - για τον κίνδυνο διέλευσης αγριόχοιρων».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 12:53
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2