ΡΟΗ 24/7:

Η Καλαμαριά είπε «όχι» στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την υπερδόμηση της μαρίνας της Αρετσούς

synedriasikalamariamarina2 800x600

Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου απορρίπτει τη Μ.Π.Ε. και ζητά αναστολή της διαβούλευσης

Την απόρριψη του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ στο σύνολό του, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσω της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη μαρίνα της Αρετσούς, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς.

Υιοθετώντας την πρόταση γνωμοδότησης της δημοτικής αρχής, την οποία παρουσίασε αναλυτικά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου μιλώντας για τον σχεδιασμό μιας περίκλειστης περιοχής με περίφραξη δύο μέτρων, κατά την ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας, το Δ.Σ. απορρίπτει τη Μ.Π.Ε. και ζητά την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος Καλαμαριάς, ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Γενικό Σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα.

Απευθυνόμενη στο σώμα, αλλά και βουλευτές της Θεσσαλονίκης, αντιπεριφερειάρχες και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν προσκληθεί, κατόπιν πρωτοβουλίας της Δημάρχου, στην κρίσιμη συνεδρίαση, η κ. Αράπογλου, τόνισε πώς το ΤΑΙΠΕΔ διεξάγει ένα «επικίνδυνο αστικό πείραμα» στην Καλαμαριά. Η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το σχέδιο των 40 σελίδων της γνωμοδότησης είναι προϊόν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας επί της Μ.Π.Ε., την οποία απορρίπτει τόσο με όρους νομικούς, τεχνικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς.

«Απορρίπτουμε τη μελέτη. Να σταματήσει τώρα η διαβούλευση για ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει μία νέα συνθήκη που δε θα είναι ανατάξιμη. Για ένα σχέδιο που εάν το αφήσουμε να εξελιχθεί θα αλλάξει την Καλαμαριά για πάντα», δήλωσε η κ. Αράπογλου, τονίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ περιφρόνησε τις παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς και συνεχίζει να περιφρονεί τους αιρετούς και την ίδια την κοινωνία της πόλης.

«Η Μ.Π.Ε. και το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι στην ουσία ένα αδιανόητο real estate κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα» κατέληξε η κ. Αράπογλου.

synedriasi1 800x600

Τις απόψεις τους στην ειδική συνεδρίαση κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Δελής και Μιχάλης Χουρδάκης, ενώ επιστολές επί του θέματος, απέστειλαν στο προεδρείο του Δ.Σ., η Άννα Ευθυμίου και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Για μία κρίσιμη απόφαση την οποία καλείται να πάρει το Δ.Σ. της Καλαμαριάς, μίλησε, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρης Μπίλιας μίλησε για βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη της μαρίνας, με συνδυασμό της περιβαλλοντικής προστασίας με τη δυνατότητα για ξενοδοχεία ή κατοικίες.

Ομόφωνο «όχι» σε κάθε σχέδιο που θα αλλάξει τον χαρακτήρα της περιοχής, στερώντας τον δημόσιο χώρο από τους πολίτες και καταστρέφοντας το αστικό και θαλάσσιο περιβάλλον, είπαν και οι εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής, οι οποίοι συντάσσονται με την γνωμοδότηση για την ανατροπή των πρωτοφανών και «φαραωνικών» σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ.

επιστροφή στην κορυφή