ΡΟΗ 24/7:

Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου

Προλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου
-Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή

 

Αν και η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, ως προς τη συχνότητα του καρκίνου παχέος εντέρου, κυρίως λόγω μεσογειακής διατροφής, τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς όσο αυξάνει η ηλικία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, η νεοσύστατη Επιτροπή για την πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στο σταθμό Μετρό «Σύνταγμα».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα, γιατροί-γαστρεντερολόγοι θα «ξεναγούν» το κοινό σε ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου.

Στόχος της ενέργειας είναι αφενός η εξοικείωση του κοινού με το γαστρεντερικό σύστημα και τις παθήσεις που το αφορούν, και αφετέρου η ενημέρωση ότι η κολονοσκόπηση είναι η μόνη διαγνωστική εξέταση που εντοπίζει εγκαίρως ύποπτες βλάβες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γενικού γραμματέα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ), Δημήτρη Καραμανώλη «ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Το κόστος της νόσου υπολογίζεται στα 3.560 ευρώ ανά ασθενή στο ΕΣΥ, ενώ υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης. Συνολικά, το κόστος ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου».

Έτσι, με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου - Δράσε - Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου - Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», η Επιτροπή επιδιώκει να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό ότι η κολονοσκόπηση σε άτομα άνω των 50 ετών, είναι η λύση για την πρόληψη της νόσου και να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (δηλαδή περισσότερα από 4 εκατομμύρια) στη χώρα μας να εντάξουν τη συγκεκριμένη εξέταση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Τέλος, προς την κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό πρόγραμματος προληπτικής κολονοσκόπησης σε συνεργασία 45 νοσοκομεία και 75 ιδιώτες γιατρούς, ώστε μέσω ειδικής φόρμα καταγραφής ασθενών, να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ένα «αποτύπωμα» της γαστρεντερικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

in.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2