ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: "Θα εμβαθύνει ο εσωτερικός έλεγχος για την παράνομη δράση των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς;"

MALAMA DIAFTHORA 800x565

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το θέμα της εμπλοκής στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού στο κύκλωμα διαφθοράς του κέντρου της Αθήνας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στο κύκλωμα εμπλέκονται 3 υπάλληλοι που κατηγορούνται για δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ένας εκ των οποίων κατά εξακολούθηση και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, θα πρέπει άμεσα, εκτός από την απομάκρυνση των εμπλεκομένων να διενεργηθεί και υπηρεσιακός έλεγχος του εύρους των παρανομιών τους.

Στην κατεύθυνση αυτή η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού, πρώτον, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των παρανομιών στις οποίες εμπλέκονται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και τυχόν ευθύνες της διοικητικής ιεραρχίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Δεύτερον, να διερευνηθεί εάν είχαν υπάρξει το επίμαχο διάστημα δράσης του εν λόγω κυκλώματος σχετικές καταγγελίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για «παράνομες διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες» από υπαλλήλους του και, αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

"ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2024

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Θα εμβαθύνει ο εσωτερικός έλεγχος για το εύρος της παράνομης δράσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς του κέντρου της Αθήνας; Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στο κύκλωμα

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωση της γνωστοποίησε την εξάρθρωση κυκλώματος υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι εμπλέκονταν σε εκβιασμούς, αλλά και σε παράνομες διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, "κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους". Και σε ότι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι σε σχέση με τις παράνομες δωροληψίες, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού λάμβαναν "από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση". Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, από το Υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκονται 3 υπάλληλοι που κατηγορούνται για δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ένας εκ των οποίων κατά εξακολούθηση και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι διάλογοι, δε, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο παρερμηνείας "Πάμε ένα τριχίλιαρο; Βάλε λίγο παραπάνω να πάμε για διακοπές".

Επειδή πρέπει άμεσα, εκτός από την απομάκρυνση των εμπλεκομένων να διενεργηθεί και υπηρεσιακός έλεγχος του εύρους των παρανομιών τους.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Θα διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των παρανομιών στις οποίες εμπλέκονται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και τυχόν ευθύνες της διοικητικής ιεραρχίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών;

Είχαν υπάρξει το επίμαχο διάστημα δράσης του εν λόγω κυκλώματος σχετικές καταγγελίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για «παράνομες διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες» από υπαλλήλους του και, αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη μέχρι σήμερα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Θρασκιά Ουράνια

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος"

επιστροφή στην κορυφή