ΡΟΗ 24/7:

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους

ilikiomenos
Η χρόνια κατάθλιψη ενδεχομένως να υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους. Μάλιστα, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ακόμα τα ψυχικά προβλήματα βελτιώνονται, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

 

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, συμβαίνει όταν η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο διακόπτεται. Συνήθως, συμβαίνει επειδή σπάει κάποιο αγγείο ή μπλοκάρει από θρόμβο, στερώντας έτσι τον εγκέφαλο από οξυγόνο.

Η κατάθλιψη, ενώ δεν προκαλεί τόσους πολλούς θανάτους, εκτιμάται ότι αφορά 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν παίρνουν θεραπεία, είτε επειδή παραμένουν αδιάγνωστοι, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση κατάθλιψης-εγκεφαλικού επεισοδίου, η Δρ Πάολα Γκιλσανζ και οι συνεργάτες της στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 16.178 άτομα, 50 ετών και άνω.

Μέσω συνεντεύξεων ανά διετία και μετά από κατά μέσο όρο εννέα χρόνια ιατρικής παρακολούθησης οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αλλαγές στην ψυχική υγεία που είχαν συντελεστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 66 ετών και οι περισσότεροι είχαν ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα κατάθλιψης όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της, συνέβησαν 1.192 εγκεφαλικά επεισόδια.

Αμέσως μετά την εκδήλωση κατάθλιψης, οι συμμετέχοντες είχαν και ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν όμως η κατάθλιψη διαρκούσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τα δύο επόμενα χρόνια ήταν υπερδιπλάσιος, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Σε όσα άτομα βελτιώθηκε η ψυχική διάθεση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου την προσεχή διετία παρέμενε όμοιος με αυτών που είχαν χρόνια κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς, καθώς βασίστηκε σε αναφορές των ασθενών για τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης δεν καταγράφηκαν λεπτομερή στοιχεία για τον τύπο ή τη σοβαρότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων ή λεπτομέρειες για τυχόν ψυχοφάρμακα που έπαιρναν οι συμμετέχοντες.

«Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενδεχομένως, όμως, να οδηγεί στο εγκεφαλικό επεισόδιο επειδή το άτομο πίνει πολύ, τρώει ακατάστατα και δεν γυμνάζεται. Δηλαδή, ο πάσχων από κατάθλιψη υιοθετεί ανθυγιεινές συμπεριφορές που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου» εξηγεί η Δρ Γκιλσανζ.

Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί βιολογικές αλλαγές, όπως η φλεγμονή, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέλος, η κατάθλιψη ίσως αλλάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας υπερπαραγωγή κορτιζόλης, ορμόνη που σχετίζεται με το στρες.

in.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2