Κ. Μάλαμα: Αδρανεί επικίνδυνα η κυβέρνηση με την εκκρεμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας στη Συκιά Χαλκιδικής
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΤΟΠΙΚΑ
- Εκτύπωση
Παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την κυβερνητική αδράνεια, ως προς την επίλυση του ζητήματος της οριστικής απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε εκατοντάδες πολίτες που κατέχουν ακίνητα στη Συκιά Χαλκιδικής.
Την ερώτηση συνυπογράφει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από το έτος 1933, οπότε κι απαλλοτριώθηκαν μοναστηριακά κτήματα σε ακτήμονες στη Συκιά Χαλκιδικής, η μετεγγραφή τους στους τελικούς δικαιούχους δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά κτήματα που φαίνονται ως δημόσια, ενώ αποτελούν ιδιοκτησίες, βάσει χρησικτησίας ή προφορικού δικαίου ή ανταλλακτικών ηθών προ 100 ετών.
Πλήρες ιστορικό επί του θέματος έχει κατατεθεί με την αναφορά 708/9.12.2020 της Κυριακής Μάλαμα, στην οποία περιλαμβάνεται το πολυσέλιδο υπόμνημα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Συκιάς "Καπετάν Χάψας", που εκπροσωπεί 500 και πλέον δημότες.
Όπως υπογραμμίζεται στο πλήρως τεκμηριωμένο υπόμνημα, μια σειρά από ιστορικές περιστάσεις, ιδιαίτερα τοπικά κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι επί δεκαετίες η κοινότητα Συκιάς δεν συνδέονταν με οδικό δίκτυο κι ήταν πλήρως αποκομμένη από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την δεκαετία του 1970, οδήγησαν σε μια πρακτική άτυπων δικαιοπραξιών που οδήγησε με τη σειρά της σε μία πού μεγάλη πολυπλοκότητα επί του ζητήματος.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα θέτει τέσσερα ερωτήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία:
Πρώτον: υπάρχει σχέδιο για νομοθετική πρωτοβουλία επίλυσης των νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την απόδοση τίτλων;
Δεύτερον: εξετάζονται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ ενστάσεις επί της πραγματικής κυριότητας των κτημάτων που αφορούν την περίπτωση της Συκιάς Χαλκιδικής;
Τρίτον: θα δοθεί παράταση στις διαδικασίες κτηματογράφησης, ώστε να μην περάσουν στο δημόσιο ιδιοκτησίες σχεδόν 100 ετών, ανθρώπων που έχουν χτίσει τη ζωή τους πάνω σε αυτή τη γη;
Τέταρτον: έχει λειτουργήσει η Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής επί του ζητήματος;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κυρίους Υπουργούς:
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εσωτερικών
Θέμα: Πρέπει να επιλυθεί άμεσα η εκκρεμότητα με τους τίτλους ιδιοκτησίας στη Συκιά Χαλκιδικής.
Το πρόβλημα της οριστικής απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε εκατοντάδες πολίτες που κατέχουν ακίνητα στη Συκιά Χαλκιδικής είναι γνωστό, με τελευταία προσπάθεια της Πολιτείας να το επιλύσει εκείνη του νόμου 4061/2012 (άρθρα 22 και 23 το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από την απόφαση ΟλΣτΕ 709/2020). Συνοπτικά, το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι από το έτος 1933, οπότε κι απαλλοτριώθηκαν μοναστηριακά κτήματα σε ακτήμονες στη Συκιά Χαλκιδικής, η μετεγγραφή τους στους τελικούς δικαιούχους δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά κτήματα που φαίνονται ως δημόσια, ενώ αποτελούν ιδιοκτησίες, βάσει χρησικτησίας ή προφορικού δικαίου ή ανταλλακτικών ηθών προ 100 ετών.
Πλήρες ιστορικό επί του θέματος έχει κατατεθεί με την αναφορά 708/9.12.2020 της Κυριακής Μάλαμα, στην οποία περιλαμβάνεται το πολυσέλιδο υπόμνημα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Συκιάς "Καπετάν Χάψας", που εκπροσωπεί 500 και πλέον δημότες. Όπως υπογραμμίζεται στο πλήρως τεκμηριωμένο υπόμνημα, μια σειρά από ιστορικές περιστάσεις, ιδιαίτερα τοπικά κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι επί δεκαετίες η κοινότητα Συκιάς δεν συνδέονταν με οδικό δίκτυο κι ήταν πλήρως αποκομμένη από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την δεκαετία του 1970, οδήγησαν σε μια πρακτική άτυπων δικαιοπραξιών που σήμερα οδήγησε σε μία πού μεγάλη πολυπλοκότητα επί του ζητήματος.
Όπως αναφέρεται και στην υπ. αριθμ. 205/2107558 απάντηση της 04.03.2021 της Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., "Στον ΟΤΑ Συκιάς υπάρχουν 19.390 ακίνητα 6% εκ των οποίων έχουν καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη (1209 ακίνητα). Η προθεσμία διόρθωσης έχει διαρκέσει ήδη 12 έτη. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός εξάλειψης αγνώστου ιδιοκτήτη στο διάστημα αυτό είναι 0,02% (4 ακίνητα κατ' έτος)".
Σε προηγούμενη κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα (3783/5-2-2020), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην υπ. Αριθμ. 93/42817 της 10.4.2020 απάντηση του αναγνωρίζει το πρόβλημα και τονίζει ότι "εξετάζει την τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ν. 4061/2012 (Α΄66), προκειμένου να μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι".
Στις 20 Μαΐου του 2020 όμως εκδόθηκε η απόφαση αντισυνταγματικότητας του νόμου 4061/2012 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η επιτροπή που αναφέρεται στο εν λόγω απαντητικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ δηλαδή η "Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της οικείας Π.Ε., προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 22 του ν. 4061/2012 (Α΄66) περί μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας από το Ελληνικό Δημόσιο στα ακίνητα που κατέχουν, ή σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από την ανωτέρω διάταξη προϋποθέσεις, δύνανται να υποβάλουν αίτηση εξαγοράς αυθαίρετα κατεχόμενου δημοσίου ακινήτου κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 23 του ν. 4061/2012 (Α΄66).".
Επειδή εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επίλυση του ζητήματος της απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε εκατοντάδες πολίτες στη Συκιά Χαλκιδικής
Ερωτώνται η κυρία και οι κύριοι Υπουργοί:
Υπάρχει σχέδιο για νομοθετική πρωτοβουλία επίλυσης των νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την απόδοση τίτλων;
Εξετάζονται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ ενστάσεις επί της πραγματικής κυριότητας των κτημάτων που αφορούν την περίπτωση της Συκιάς Χαλκιδικής;
Θα δοθεί παράταση στις διαδικασίες κτηματογράφησης, ώστε να μην περάσουν στο δημόσιο ιδιοκτησίες σχεδόν 100 ετών, ανθρώπων που έχουν χτίσει τη ζωή τους πάνω σε αυτή τη γη;
Έχει λειτουργήσει η Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής επί του ζητήματος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάλαμα Κυριακή
Πούλου Παναγιώτα
Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus
- ΠΕΔΚΜ: Συγχαρητήρια στον νέο Επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, Απόστολο Τζιτζικώστα
- Οι Έλληνες μελισσοκόμοι σε δραματική κατάσταση
- Στέλιος Αγγελούδης: "Τουρισμός – Καινοτομία φέρνουν Θεσσαλονίκη και Σόφια πιο κοντά"
- ΕΑΠ: Νέα ενημέρωση για την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση
- Χώροι συγκέντρωσης πολιτών στο Δήμο Ν. Προποντίδας, μετά από σεισμό