ΡΟΗ 24/7:

Ανδρεάδης: Εκτός ανταγωνισμού η Ελλάδα αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στον Τουρισμό

paulopoulos andreadhs

- Συνάντηση του Προέδρου του ΣΕΤΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης για τη φημολογούμενη αύξηση στον ΦΠΑ στον Τουρισμό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ανδρεάδης, τόνισε ότι ο Τουρισμός αποτελεί τον κύριο μοχλό για να διατηρηθεί η χώρα όρθια και αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση κατά 120% του ΦΠΑ, η Ελλάδα θα βγει εκτός ανταγωνισμού, θα υποστεί τεράστια βλάβη, ενώ θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν σημαίνει τίποτα αν αυξηθεί ο ΦΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς τα πακέτα κλείνονται τώρα, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει πολύ περισσότερο τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες παρά τα μεγάλα συγκροτήματα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρεάδη:

«Συμμεριζόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός για να κλείσει η συμφωνία με τους Εταίρους. Το σύνολο του τουριστικού τομέα είναι παρόν σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
Εξηγήσαμε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που ήδη γνωρίζει και εκείνος, όπως και ο Πρωθυπουργός, ότι ο τουρισμός που είναι το βασικό εθνικό μας προϊόν και κύριος μοχλός για να διατηρηθεί η χώρα όρθια, αλλά και να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Και εξηγούμε: Ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στο Μ.Ο. των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη. Το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.
Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σας είπα και στην αρχή, είμαστε αλληλέγγυοι και θετικοί με τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και επειδή το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η εισπραξιμότητά του, δεσμεύτηκα προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν έτοιμο σχέδιο. Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών».

επιστροφή στην κορυφή