ΡΟΗ 24/7:

Γνωρίζετε τι σημαίνουν για την υγεία σας, οι αριθμοί στον πάτο των πλαστικών μπουκαλιών;

plastic number weimpact012-300x202

Στις μέρες μας όλοι μας κυκλοφορούμε καθημερινά με ένα τουλάχιστον πλαστικό μπουκάλι νερού στο χέρι. Καταναλώνουμε δεκάδες τροφές συσκευασμένες σε διάφορα πλαστικά δοχεία και μία μόνο επίσκεψη σε ένα σουπερμάρκετ, αρκεί για να μας κάνει να καταλάβουμε το μέγεθος της εξάπλωσης του πλαστικού στη ζωή μας.

Σε αρκετές από αυτές τις πλαστικές συσκευασίες μπορεί να βρεθούν επικίνδυνες και βλαβερές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σήμανση που υπάρχει στο κάτω μέρος των μπουκαλιών και των πλαστικών δοχείων. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο τριγωνικό σύμβολο αλλά και στον αριθμό που αναγράφεται μέσα σε αυτό. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική χημική ουσία.

Δείτε παρακάτω τι αντιπροσωπεύουν τα σύμβολα και οι αριθμοί τους :

plastic_number_1_weimpact1. PETE ή PET

Αυτό είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, επίσης γνωστό ως PETE ή ΡΕΤ. Τα περισσότερα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών φτιάχνονται από αυτό το πλαστικό και είναι συνήθως ασφαλή . Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το υλικό αυτό έχει μία πορώδη επιφάνεια που επιτρέπει στα βακτήρια να συσσωρεύονται, πράγμα που συνιστά να μην επαναχρησιμοποιείτε αυτές τις φιάλες ως αυτοσχέδια δοχεία.

plastic_number_2_weimpact2. HDPE

Αυτό είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, ή αλλιώς HDPE. Οι περισσότερες συσκευασίες γάλακτος, τα μπουκάλια απορρυπαντικών, τα μπουκάλια χυμού, τα σκαφάκια βουτύρου και διάφορα προϊόντα περιποίησης φτιάχνονται από αυτό. Είναι συνήθως αδιαφανές. Αυτό το πλαστικό θεωρείται ασφαλές και έχει χαμηλό κίνδυνο έκλυσης χημικών.

plastic_number_3_weimpact3. PVC

Αυτό είναι το χλωριούχο πολυβινύλιο ή PVC. Χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα της συσκευασίας τροφίμων, σε μπουκάλια για λάδι μαγειρικής αλλά και σε σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων. Το PVC είναι ένα σκληρό πλαστικό αλλά δεν θεωρείται ασφαλές για το μαγείρεμα του φαγητού ή για το ζέσταμα. Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχει μαλακώνουν με τη θερμότητα, εκλύονται στο περιεχόμενο και έτσι παρεμβαίνουν στην ορμονική ανάπτυξη. Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του υλικού αυτού γύρω από τα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ποτέ μη μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας το περιτύλιγμα των τροφίμων, ειδικά σε φούρνο μικροκυμάτων.

 plastic_number_4_weimpact4. LDPE

Αυτό είναι το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας ( LDPE). Χρησιμοποιείται σε σακούλες των παντοπωλείων, σε μαλακά μπουκάλια που ζουλιούνται και σακούλες ψωμιού . Αυτό το πλαστικό θεωρείται ασφαλές, αλλά δυστυχώς, όπως και το PVC δε γίνονται δεκτά σε προγράμματα ανακύκλωσης.

 plastic_number_5_weimpact5. PP

Αυτό είναι το πολυπροπυλένιο (ΡΡ). Το βρίσκουμε συνήθως σε κύπελλα γιαουρτιού καθώς και μπουκάλια νερού με ένα θολό φινίρισμα. Θα το βρείτε επίσης σε μπουκάλια με ιατρικά σκευάσματα και σιρόπια, μπουκάλια κέτσαπ και καλαμάκια. Αυτό το πλαστικό θεωρείται επίσης ασφαλές και όλο και περισσότερο αποδεκτό σε προγράμματα ανακύκλωσης.

plastic_number_6_weimpact6. PS

Αυτό είναι το πολυστυρένιο ή φελιζόλ, από το οποίο γίνονται οι συσκευασίες φαγητού μίας χρήσης. Θα το βρείτε επίσης σε πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτό το είδος του πλαστικού είναι καρκινογόνο και εκλύει τοξικές χημικές ουσίες, ειδικά όταν θερμαίνεται. Είναι επίσης δύσκολο να ανακυκλωθούν τα προϊόντα αυτά και τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δεν τα δέχονται.

plastic_number_7_weimpact7. Άλλα πλαστικά

Ο αριθμός αυτός ουσιαστικά σημαίνει «οτιδήποτε άλλο». Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το πολυανθρακικό πολυμερές όπως και το BPA. Θα το βρείτε σε κάποια δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αλλά και σε ορισμένα παιδικά μπιμπερό και ποτηράκια. Η χρήση των πλαστικών αυτών προϊόντων γίνεται με δική σας ευθύνη και θα πρέπει να απορρίπτονται, ειδικά αυτά που προορίζονται για παιδιά αφού δεν γνωρίζουμε τι ουσίες περιέχονται μέσα σε αυτά.

Για να συνοψίσουμε τα πλαστικά 2, 4 και 5 γενικά θεωρούνται ασφαλή. Τα πλαστικά 1 είναι ασφαλή, αλλά δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, λόγω του κινδύνου της καλλιέργειας βακτηρίων. Οποιοδήποτε άλλο πλαστικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή, ειδικά γύρω από τα τρόφιμα ή το ποτό.

Συμβουλή

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν ζεσταίνετε φαγητό. Σε γενικές γραμμές για το φούρνο μικροκυμάτων ή τον συμβατό φούρνο επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε γυάλινα σκεύη.

 πηγή:invitromagazine.gr

επιστροφή στην κορυφή