ΡΟΗ 24/7:

Κυκλοφόρησε το 23ο τεύχος του περιοδικού "Παγχαλκιδικού Λόγου"

t23

Κύριο θέμα το έγραφο που έστειλε ο Σύλλογος το 1914 για τέλεση μνημοσύνου στις 29 Μαΐου

 

Κυκλοφόρησε το 23ο τεύχος του περιοδικού "Παγχαλκιδικός Λόγος", επισήμου οργάνου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου |Ο Αριστοτέλης", που ιδρύθηκε το 1903 από τον Πολυγυρινό ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου-Σκωτ, και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η ύλη του είναι όπως πάντα πλούσια και προπαντός μοσχοβολάει Χαλκιδική. Το εξώφυλλό του κοσμεί η φωτογραφία της διώρυγας της Ποτίδαιας με τη γέφυρα και τα πλεούμενα, ενώ στο οπισθόφυλλο δημοσιεύεται μια πανοραμική φωτογραφία της ακτής Σάνη, με τα τουριστικά συγκροτήματα και τη μαρίνα που υπάρχουν εκεί.

Αντί κυρίου άρθρου δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα έγγραφο του Μαΐου του 1914 που έστειλε τότε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος προς τις Αρχές των χωριών και κωμοπόλεων της Χαλκιδικής με προτροπή να τελέσουν την 29η Μαΐου μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου του ΙΑ΄. Ακολουθούν επίκαιρα άρθρα συνοδευτικά της θλιβερής επετείου, καθώς και άλλα που αναδεικνύουν τη συμβολή της Χαλκιδκής στους αγώνες για την ανεξαστησία για να ακολουθήσουν άρθρα που αναφέρονται στην Κασσάνδρα, στον προσφυγικό Ελλκηνισμό, στις αρχαιότητες , στον τουρισμό, στον Ι. Ναό Αγ. Στεφάνου Αρναίας και άλλες συνεργασίες των τακτικών και εκτάκτων συνεργατών, καθηγητών Πανεπιστημίου, φιλολόγων, θεολόγων, αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Ση συνέχεια δημοσιεύονται ρεπορτάζ από τις δράσεις του Παγχαλκιδικού και των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και για άλλη μια φορά η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ του Παγχαλκιδικού με τους Αντιπροσώπους και τους ανταποκριτές στις κωμοπόλεις και τα χωριά της Χαλκιδικής. Τέλος δημοσιεύεται το πλούσιο πρόγραμμα των εκδρομών και εκδηλώσεων του Ιουνίου 2015.

Το τεύχος τυπώθηκε και πάλι σε 2.500 αντίτυπα, και στέλνεται δωρεάν, πέρα από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χαλκιδικής, στα Σχολεία όλων των Βαθμίδων, σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς και στις Αρχές του τόπου, σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες της χώρας κλπ. Μπορεί επίσης καθένας να το προμηθευτεί δωρεάν από τους κατά τόπους αντιπροσώπους και ανταποκριτές.

Η έκδοση του περιοδικού βασίζεται σε χορηγίες. Χορηγός του παρόντος 23ου τεύχος είναι η μεταλλουργική τεχνική βιομηχανική και εμπορική εταιρία ΕΚΜΕ των κ.κ. Ι. και Β. Καρυώτη (Θεσ/νίκη) με μεσολάβηση του κ. Θεοδ. Τσαμούρη, τους οποίους ο Σύλλογς ευχαριστεί για άλλη μια φορά.

επιστροφή στην κορυφή