xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

2.000 κ.μ. απορριμμάτων ξεθάβονται στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου

lifereclaim

Μέσω του προγράμματος LIFE+reclaim

 

 

Μεταλλικό, πλαστικό και χαρτί ξεθάβουν μέσα από τα σκουπίδια ειδικοί επιστήμονες, καθώς από σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας εξόρυξης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου Χαλκιδικής, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+reclaim, που υλοποιείται πιλοτικά από τον Δήμο Πολυγύρου, τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, με συντονιστή δικαιούχο την εταιρία ENVECO AE, ενώ το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 50%.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση η παρουσίαση της λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος παρουσίασαν το έργο Life+ reclaim περιγράφοντας τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, τους στόχους, τα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα. Όπως τόνισαν, η εξόρυξη αποβλήτων είναι μια μέθοδος, που έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό, ενώ η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα είναι αυτή, που πραγματοποιείται στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα γίνει η εκσκαφή δύο χιλιάδων κυβικών μέτρων θαμμένων απορριμμάτων. Μετά τις διαδικασίες του κοσκινίσματος και του μαγνητικού διαχωρισμού τα πλαστικά και τα μέταλλα που θα βρεθούν, θα οδηγηθούν για ανακύκλωση.

Η πιλοτική μονάδα θα ολοκληρώσει τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2015 με δράσεις ενημέρωσης, και την κατάρτιση τεχνικών μελετών, ενώ το έργο θα συνεχιστεί έως και τον Ιούλιο του 2016.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Στ. Λαφαζανίδης ο οποίος συνεχάρη το Δήμο Πολυγύρου για την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας θα ενισχύσει με κάθε διαθέσιμο τρόπο την προσπάθεια.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Πιλοτική Μονάδα στο χώρο του ΧΥΤΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία.

Γίνεται η ανάκτηση των μετάλλων και των πλαστικών μέσα από την αναμόχλευση των σκουπιδιών. Είναι ένα καλό εγχείρημα για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς τα πλαστικά θέλουν χρόνια για να λιώσουν”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 16:10
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2