ΡΟΗ 24/7:

Η Μαριώ και η Λένα Αλκαίου στην Αρναία

palaioxwri2-01

-3 Ιουλίου στο Παλαιοχώρι

 

Ρεμπέτικα, παλιά και σύγχρονα λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά, αποτελούν τον καμβά του προγράμματος που ετοίμασαν, η γνωστή ρεμπέτισσα Μαριώ και η Λένα Αλκαίου για μία και μόνο εμφάνιση, στο Παλαιοχώρι στην Αρναία την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Η Μαριώ, μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο σε ηλικία 13 χρόνων, τραγουδώντας και παίζοντας ακορντεόν δίπλα στον πατέρα της, που ήταν επίσης μουσικός. Πρωτοβγήκε στο πάλκο τραγουδώντας Θόδωρο Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβο και είχε την τύχη να τραγουδήσει δίπλα στον Μάρκο Βαμβακάρη. Από τότε και μέχρι σήμερα υπηρετεί με συνέπεια και πάθος το τραγούδι που αγαπά και το «ταξιδεύει» τόσο ανά την Ελλάδα όσο και τον κόσμο μέσα από διεθνή φεστιβάλ στα οποία συμμετέχει. Έχει σημαντική δισκογραφία με τραγούδια σμυρναίικα, ρεμπέτικα, λαϊκά και τραγούδια σύγχρονων δημιουργών που γράφτηκαν για τη φωνή της. Συμμετείχε στους δίσκους «Η Θεσσαλονίκη στα Ρεμπέτικα» και «Η Θεσσαλονίκη στα Ρεμπέτικα Νο 2», (οι πρώτες ανθολογήσεις ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών με θέμα τη Θεσσαλονίκη), «Σβήστα Όλα», «Πάμε Τσάρκα», «Ρεμπέτικο Τραγούδι 1935 – 1959», «Ο Αραμπάς», «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη». Επίσης συμμετείχε ως κεντρική ερμηνεύτρια στην παρουσίαση ανθολογίας τραγουδιών των Καφέ-Αμάν με τίτλο «Της Ασιάτιδος Μούσης Ερασταί», καθώς και στους δίσκους «Τακίμια», «Μικρές Αγγελίες», «The Grand Dame from Greece», «Τα Λαλεδάκια», «Στο Περιβόλι τ’ ουρανού», «Μπιτ Παζάρ». Το 1999 επιλέχθηκε από τον συντονιστικό οργανισμό όλων των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Μουσικής του Κόσμου (European Forum Of World Music Festivals) ως η σημαντικότερη Περιοδεύουσα Καλλιτέχνις για το 1999 (Touring Artist of the Year). Την ίδια χρονιά ο δίσκος της “The Grand Dame From Greece” μπήκε στο Top 20 του European World Music Charts για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο.

Η Λένα Αλκαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Στο ξεκίνημά της είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα του τραγουδιού όπως η Ελένη Βιτάλη, η Πόλυ Πάνου, ο Τάκης Μπίνης, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρίζα Κωχ και ο Μανώλης Μητσιάς. Η πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση έγινε το 1993, στον δίσκο «Πόλεις του Νότου» (Νένας Βενετσάνου - Μπέτυς Κομνηνού) με το τραγούδι «Το μαύρο φόρεμα». Ένα χρόνο μετά, μια ακόμη συμμετοχή στον δίσκο :«Όνειρα Αυθαίρετα» της χαρίζει τα πρώτα της 6 καινούργια τραγούδια σε μουσική Γ. Νικολάου και στίχους Γ. Κρητικού – Σ. Μπαβέλου. Το 1997 γεννιέται ο πρώτος προσωπικός της δίσκος «Τα Πάθη μου τα Μυστικά» σε μουσική Γ. Ζήκα - Γ. Νικολάου και στίχους Γ. Κρητικού - Β. Ανδρικοπούλου), που περιείχε το τραγούδι: «Ίχνος». Αρχές του ’99 έρχεται το δεύτερο album «Συνταγές για Λάθη» (μουσική Ν. Παραστατίδη – στίχους Γ.Κρητικού), ενώ τέλη του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος «Στου Παραδείσου τα Μπουζούκια». Το 2002 στο τέταρτο album «Δεν μοιράζεται η Αγάπη» στον οποίο συνυπάρχουν οι: Χρ. Νικολόπουλος, Ν. Μαυρουδής, Κ. Μακεδόνας, Γ. Ανδρεάτος, Α. Πυριόχος, Ηλ. Κατσούλης, Φ. Γράψας). Ένα χρόνο μετά στον δίσκο «Η Τέχνη της Ζωής», η Λένα συνεργάζεται με το συγκρότημα «ΑΜΜΟΣ» και τον Φεβρουάριο του 2006 κυκλοφορεί η τελευταία της προσωπική δουλειά με τίτλο «Το Μετά» ερμηνεύοντας τρία καινούργια τραγούδια, καθώς και παλιές κλασσικές επιτυχίες. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους: Κώστα Μακεδόνα, Γιάννη Κότσιρα, Αναστασία Μουτσάτσου, Στέλιο Διονυσίου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λάμπρο Καρελά, Μίκη Θεοδωράκη (στην παράσταση: «Μιά Ζωή Ελλάδα»), Μίμη Πλέσσα, Στέφανο Κορκολή, Μαριώ, Λίτσα Διαμάντη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Πασχάλη, Πέμυ Ζούνη, Δημήτρη Μπάση, Κατερίνα Κούκα, κ.ά.

Στο μπουζούκι ο συνθέτης και μόνιμος συνεργάτης της Μαριώς τα τελευταία χρόνια Δημήτρης Λίβανος, ενώ την ενορχήστρωση υπογράφει ο πιανίστας Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

επιστροφή στην κορυφή