ΡΟΗ 24/7:

Τι παθαίνουμε αν τρώμε καμένα ή ξεροψημένα φαγητά; Κύριο

201503-burnt-meal-949x534-300x168

Σοβαροί λόγοι για την υγεία μας επιβάλλουν να μην τρώμε καμένο, παραψημένο ή παρατηγανισμένο φαγητό. Και ο λόγος δεν είναι μόνο επειδή έχει χάσει τη γεύση του ή μπορεί να έχει δυσάρεστη ακόμα γεύση. Στην ουσία αυτά τα φαγητά, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας!

Το φαγητό, θα πρέπει να το μαγειρεύουμε και να μην το τρώμε ωμό, αν και κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος είναι γνωστό ότι χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά, όχι όμως όλα. Αν όμως καεί, τότε χάνονται τα πάντα, άρα δεν έχει νόημα να το φάμε, σε συνδυασμό και με αυτά που συμβαίνουν παρακάτω…

* Πρώτα απ’ όλα το καμένο φαγητό, πλέον είναι στην κυριολεξία κάρβουνο: έχει χάσει και τα τελευταία πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

* Ο πιο σημαντικός λόγος που δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό, είναι ότι είναι πολύ καρκινογόνο!

* Όταν το φαγητό καίγεται, τότε δημιουργείται μέσα του μεγάλη συγκέντρωση καρκινογόνων ουσιών, που ονομάζονται ακρυλαμίδια (acrylamides).

* Αυτό συμβαίνει πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ.Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση ακρυλαμιδίων.

* Θα ήταν αδύνατον να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους, όμως μπορούμε να προσέξουμε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωσή τους, απλά ψήνοντας το τοστ μας λιγότερη ώρα, αποφεύγοντας το ψήσιμο στο τηγάνι (πχ της πατάτας, μιας και στο τηγάνι πολλές φορές «αρπάζουν» οι πατάτες στις άκρες), κλπ.

 058cd679eaf54d577ada749eefcd9fc6Τώρα, τα καμμένα κρέατα, παρόλο που δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, είναι και αυτά επικίνδυνα για την υγεία…

Όταν το κρέας καίγεται, τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες του, μπορούν να αλλάξουν χημικώς και να γίνουν καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που ψήνονται στη σχάρα και στα κάρβουνα, κι ας μην έχουν καεί.

Αν τώρα το κρέας δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό ή αφαιρέσετε το λίπος, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.

Έτσι, ο λόγος που δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό, είναι πολύ απλά ότι δημιουργούνται ουσίες μέσα του οι οποίες είναι καρκινογόνες για τον οργανισμό μας και ότι το καμένο φαγητό, δεν έχει να προσφέρει τίποτα θρεπτικό στον οργανισμό μας.

Αν και δεν πειράζει από καμιά φορά να το αμελήσουμε, καλό είναι να μην επιβαρύνουμε όσο γίνεται τουλάχιστον, τον οργανισμό μας με τέτοιες ουσίες.

πηγή:invitromagazine.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2