ΡΟΗ 24/7:

Χωρίς λύση το Eurogroup - Παράταση αγωνίας μέχρι την Δευτέρα

eurogroup3

Λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα θέλει η Μέρκελ - Αύριο Euroworking Group, το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος - Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να βελτιώσει την πρότασή της - Αισιοδοξεί ο Τσίπρας για συμβιβασμό


Διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, διεκόπη αρκετές φορές και τελικώς η συνεδρίση του Eurogroup «τελείωσε για τώρα» περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν μετ' εμποδίων και δεν επετεύχθη συμφωνία σε ένα κείμενο που να συνδυάζει τις απαιτήσεις των δανειστών και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Ως αποτέλεσμα, η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στα ασφυκτικά χρονικά όρια που διαμορφώνονται πλέον ως την 30ή Ιουνίου οπότε και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως λίγο πριν τελειώσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό, ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση.

Μέρκελ: Λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Από την πλευρά της, λίγη ώρα μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για αναγκαιότητα συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, πριν ανοίξουν οι αγορές.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, φέρεται να είπε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση: «Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».

Η Μέρκελ δεν διαπιστώνει επαρκή πρόοδο, ενώ ο Τουσκ «βλέπει» happy end

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, «διορθώνοντας» εμμέσως την πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε ότι τις επόμενες ώρες το ελληνικό ζήτημα θα έχει «happy end», επισήμανε ότι στο θέμα δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος.

Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα, είπε η κυρία Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με τους τρεις θεσμούς.

Βαρουφάκης: Αρκετοί Υπουργοί διαφώνησαν και με το κείμενο των θεσμών

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο.

Όπως εξήγησε, συζητήθηκαν δύο κείμενα, αυτό της ελληνικής πλευράς και αυτό των Θεσμών. «Το δικό μας κείμενο ήταν προσαρμοσμένο» υπογράμμισε.

Όπως αποκάλυψε, «το καλό είναι ότι αρκετοί Υπουργοί διαφώνησαν και με το κείμενο των Θεσμών» και γι' αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί...

Η ακριβής δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής: «Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

Οι οριακές διαπραγματεύσεις

Μετ' εμποδίων εξελίχθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και όλα δείχνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας κρέμεται σε μια κλωστή.

Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη, για να ξαναρχίσει έπειτα από λίγα λεπτά και τελικώς να τελειώσει «για τώρα» όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αρχικά, πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για διάλειμμα επ' αόριστον. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αυτό που μεταδίδουν ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενες Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup ζήτησαν μια καλύτερη πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι θα υπάρξει νέο EuroWorking Group την Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο Eurogroup, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή