ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Στο τραπέζι θα παραμένει συνέχεια η συμφωνία

tsipras dhmopsifisma

Εκτίμησε ότι, εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι», θα ενισχυθεί η ελληνική διαπραγματευτική θέση - «Δεν θα ρωτήσουμε τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ, για να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός - «Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε»


«Παράθυρο» ανοιχτό για συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της άφησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παρά τους υψηλούς τόνους κατά των δανειστών, τους οποίους ευθέως κατηγόρησε ότι υπονόμευσαν τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι, ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, «στο τραπέζι θα παραμένει η συμφωνία».

Παράλλήλα, έκανε επίθεση στη ΝΔ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «αν συνεχίζατε, θα φέρνατε μέτρα 16 δισ. ευρώ και όχι οκτώ», αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους εταίρους.

Παράλληλα, μίλησε για μαύρη ημέρα για την Ευρώπη, αναφερόμενος στην κίνηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να αποκλείσουν από το Eurogroup τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί κάποιοι φοβούνται τόσο πολύ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και τόνισε ότι, ενίοτε, οι εκβιασμοί μπορούν να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ.

«Αυτό το παιχνίδι τελείωσε με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη και αυτό το παιχνίδι θα τελειώσει με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την άλλη Κυριακή» τόνισε ακόμη.

Μίλησε για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και διερωτήθηκε «πόσο κοστολογείται αυτή η αξιοπρέπεια;».

Το μόνο που έχει να φοβηθεί σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι ο ίδιος ο φόβος, τόνισε ο κ. Τσίπρας, έπειτα από πέντε χρόνια λεηλασίας. Μίλησε για προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου, με άξονα τις τράπεζες, που ξεκίνησε από χθες το βράδυ, μετά την εξαγγελία για το διάγγελμα της προσεχούς Κυριακής, 5 Ιουλίου.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι, ακριβώς επειδή δεν θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Έτσι, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι επιμένουν για την υπογραφή του ΔΝΤ στη συμφωνία, «τορπιλίζοντας» τις προοπτικές ενός έντιμου συμβιβασμού.

Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα, την ύστατη στιγμή και προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, παρουσίασε ισοδύναμα στην πρόταση των δανειστών, ωστόσο αυτά και πάλι δεν έγιναν αποδεκτά.

Εμμέσως, επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ, που είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθος, πριν από μερικά χρόνια, στους συντελεστές της ύφεσης, λέγοντας ότι τώρα κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για υφεσιακά μέτρα.

Είπε ακόμη ότι οι εταίροι δεν δέχτηκαν τη φορολόγηση των πλουσιότερων, αντιπροτείνοντας να υπάρξουν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Απαίτησαν επίσης την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6% στο 23%, είπε για τους δανειστές, διερωτώμενος γιατί θέλουν να οδηγήσουν «σε ξαφνικό θάνατο τον τουρισμό», που είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δανειστές «μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια, να υπογράψουμε ένα νέο Μνημόνιο».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι της άθλιας, όπως την χαρακτήρισε, πρότασης των Θεσμών.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή