ΡΟΗ 24/7:

Θάφτηκαν στις λάσπες Σερβία και Βοσνία

servia

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες άστεγοι από τις πρωτοφανείς πλημμύρες – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δύο χώρες

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη Σερβία και τη Βοσνία στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν, ενώ ολόκληρες πόλεις απειλούνται από την άνοδο των υδάτων.

Ε.Ε και Ρωσία συνδράμουν τις αρχές των δύο χωρών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη, δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους προσγειώθηκαν στη Σερβία στο πλαίσιο επιχείρησης αρωγής μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τις δύο βαλκανικές χώρες. Την ίδια ώρα, ελικότερα απομακρύνουν τους κατοίκους των περιοχών Σαμάτς και Μοντρίτσα, ενώ φορτηγά μεταφέρουν τρόφιμα στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο.

Περίπου χίλια άτομα, ανάμεσά τους και μωρά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από την περιοχή Ζελζένιο Πόλζε στην κεντρική Βοσνία, όπου εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις.

Στη Σερβία, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα προβούν σε καμία ανακοίνωση όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης κι έσπευσε να εκφράσει φόβους ότι ο αρθμός τους θα αυξηθεί δραματικά αν δεν φτάσουν σύντομα τα σωστικά συνεργεία σε όλες τις περιοχές που πλημμύρισαν.

Η πόλη Ομπρένοβατς, με πληθυσμό 24 χιλιάδες κατοίκους, που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου, θυμίζει... Ατλαντίδα. Για να δώσει μία εικόνα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι “στο κέντρο της πόλης Ομπρένοβατς το νερό έφτασε μέχρι τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών”.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ζήτησε την πλήρη εκκένωση της πόλης ο οποίς επισκέφθηκε την Παρασκευή την πληγείσα περιοχή. “Μην μας αναγκάσετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας”, είπε στους κατοίκους της περιοχής.

Η κυβέρνηση της Σερβίας απηύθυνε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, αντλίες νερού, βάρκες και τρόφιμα.

Στο σερβικό έδαφος βρίσκονται ήδη σωστικά συνεργεία από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν ειδικές ομάδες διάσωσης από την Αυστρία και τη Γερμανία.

Πολλές περιοχές που πλημμύρισαν στη δυτική Σερβία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης διέκοψε την παροχή για λόγους ασφάλειας. Επίσης, μία μονάδα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί, βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, για άμεση αποστολή στην Σερβία, προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο έργο διάσωσης και αποκατάστασης σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις φοβερές πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

επιστροφή στην κορυφή