xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΓΓΛΗΣ

Πεζοδρόμηση = Πρόοδος

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ = ΠΡΟΟΔΟΣ

Χαρακτηριστικό στοιχείο αισθητικής και εκσυγχρονισμού μιας περιοχής (πλατείας, κεντρικών οδών κ.λπ.) είναι, πλέον, και η πεζοδρόμησή της, διότι παρέχει σε δημότες και σε επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς το άγχος ή τη σύγχυση από τα κινούμενα ή σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά και να απολαμβάνουν την οικειότητα του χώρου.

  • Κατηγορία ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΓΓΛΗΣ
  • Γράφτηκε από Στέργιος Βαγγλής
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μαζί με την αμπελουργία και τη μελισσοκομία, η ελαιοκομία αποτελεί την πιο παλιά ενασχόληση των χαλκιδικιωτών αγροτών, καταγεγραμμένη επίσημα στα τουρκικά κατάστιχα των αρχών του 15ου αι. ως προϋπάρχουσα ασχολία των κολίγων στα μετόχια της Νότιας Καλαμαριάς, της Κασσάνδρας και της Ολυμπιάδας, όπου υπήρχαν χιλιάδες άγρια ελαιόδεντρα. Ωστόσο, ως οργανωμένη καλλιέργεια αναφέρεται στα μισά του 19ου αι., μετά από τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που αφορούσαν την ανάπτυξη νέων ελαιώνων. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στον τσιφλικά της περιοχής Πορταριάς Χριστάκη Ζωγράφο και στους μετέπειτα ιδιοκτήτες του τσιφλικιού του, αδελφούς Χατζη-Οσμάν, οι οποίοι έμελλε να εξελιχθούν σε συστηματικούς ελαιοκαλλιεργητές, ιδρύοντας στην παραλία της Γερακινής το πρώτο ατμοκίνητο ελαιουργείο της Μακεδονίας (1905).

Διαβάστε περισσότερα...

Τουριστική Χαλκιδική

Η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, κι αυτό το οφείλει στη γεωγραφική της θέση, στην τοπογραφική της ιδιαιτερότητα («στεριανό... νησί»!) και στη φυσική της ομορφιά, συνδυάζοντας μαγευτικά βουνό και θάλασσα. Αυταπόδεικτα, η τουριστική υποδομή της στηρίχτηκε (μάλλον περιορίστηκε) σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα.

  • Κατηγορία ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΓΓΛΗΣ
  • Γράφτηκε από Στέργιος Βαγγλής
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταλλεία Χρυσού

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής έχουν εγκλωβίσει τους κατοίκους του Νομού σε μια σκληρή αντιπαράθεση, από την οποία δύσκολα θα απεμπλακούν, αφού αυτή εξελίχθηκε από κοινωνική σε πολιτική σύγκρουση.

Τα επιχειρήματα “υπέρ” και “κατά” της επένδυσης είναι βάσιμα εκατέρωθεν και με πολλούς αβανταδόρους, πλην όμως –κατά καιρούς– αναδεικνύονται εκείνα που αντιστοιχούν στη συγκυριακή πλειοψηφία της κάθε πλευράς, οπότε το “γαϊτανάκι” της αντιπαλότητας καλά κρατεί.

  • Κατηγορία ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΓΓΛΗΣ
  • Γράφτηκε από Στέργιος Βαγγλής
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS