ΡΟΗ 24/7:

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014

5 Δεκεμβρίου: Ημέρα Εθελοντισμού

Κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, έχει καθιερωθεί, ήδη από το 1985, να τιμάται η εθελοντική δράση μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από τις εθελοντικές οργανώσεις, παρακινώντας με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατό περισσότερο κοινό να συμμετάσχει και να ενσωματώσει την εθελοντική δράση στον καθημερινό τρόπο ζωής του.

ethelontismos-1 

Παρά το γεγονός  του ότι για να είναι κάποιος εθελοντής σε οποιαδήποτε οργάνωση δεν έχει ανάγκη την αναγνώριση και την ανταμοιβή των πράξεών του, η Ημέρα του Εθελοντισμού καθιερώθηκε με στόχο να υπενθυμίζει την όλο και πιο επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας για ανιδιοτελή προσφορά απέναντι στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτισμικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος. Ο εθελοντισμός σαν έννοια, χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της συλλογικότητας και του έντονου αλτρουισμού, αφού δεν αποτελεί μόνο δράση, αλλά ουσιαστική στάση ζωής, μιλώντας πάντα για τους αληθινούς εθελοντές. Στόχος τους είναι να ξεπερνούν οποιαδήποτε στοιχείο εγωισμού και να δίνουν ελπίδα εκεί όπου αυτή εκλείπει, κάτι που εκτός από κοινωνικά οφέλη, προσδίδει και πληθώρα προσωπικών προνομίων: μέσω της δράσης τους, οι εθελοντές γίνονται περισσότερο δεκτικοί, ανοιχτόμυαλοι, με θάρρος και αισιοδοξία απέναντι στις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Σχετικά με την δραστηριοποίηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί (OmikronProject), έχει αποδειχθεί πως ενεργό ρόλο κατέχουν πάνω από 400 εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών. Εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο, επιπλέον, κατέχει η προώθηση του εθελοντισμού μέσα από τα πανεπιστήμια της χώρας, με την προκήρυξη διαφόρων προγραμμάτων εθελοντικής δράσης, πάνω σε ποικιλία θεμάτων. Ωστόσο, η ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση του εθελοντισμού στη χώρα μας, έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται φυσικά στις δυσχερείς συνθήκες της εποχής μας. Οι πράξεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας είναι αναγκαίες στις μέρες μας, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους απέναντι στα δρώμενα που ορίζουν το μέλλον τους ή ακόμη χειρότερα, δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη ζωή τους. Καταλαβαίνουμε ως εκ τούτου, πως η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο «επώδυνη», χωρίς την ευαισθητοποίηση κάποιων από εμάς απέναντι στο γενικό καλό.

Κάτι που θα έπρεπε, λοιπόν, να μας μείνει με αφορμή τη σημερινή μέρα δεν είναι μόνο η θεωρητική ενημέρωση μας σχετικά με τον εθελοντισμό, αλλά και η συμβολή όλων μας, έστω και στο ελάχιστο των δυνατοτήτων μας, στη δόμηση μιας κοινωνίας περισσότερο ανθρώπινης και λιγότερο αδιάφορης και απρόσωπης.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Αν.Υπουργό Οικονομικών Χ.Σταϊκούρα

staikouras

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη, τον Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου , τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Α. Καστρινό , τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Α. Κοιμήση, Δ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη, καθώς και τον Δήμαρχο Σιθωνίας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Ιωάννη Τζίτζιο συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Ν. Μουδανιά

dentro m1

- Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή θεραπεία για τις παθήσεις του χεριού

arthritida

Σε βασική θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων του χεριού (τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες) εξελίσσεται η πρωτοποριακή θεραπεία τοπικών ενέσεων με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς!

Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Ορφανός «Η βυζαντινή μουσική αποτελεί το σημείο αναφοράς της ορθόδοξης παράδοσης»

4-12-2014a 008

Διάλεξη για τη βυζαντινή μουσική στο Ναό της Αγίας Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριo: Η εμφάνιση της ζωής στο Σύμπαν ως χημικό φαινόμενο, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

galaxias2

Εμφάνιση ζωής στο Σύμπαν; Πως; Πότε; Που; Γιατί;

Διαβάστε περισσότερα...

Εδώ είναι το ταξίδι

taksidi
Ο καθένας έχει το δικό του ταξίδι. Λόγος σύγκρισης δεν υπάρχει κι είναι τελείως άτοπος.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα

perifereia kthrio

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, στις 13:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη).

Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο από τον Παιδικό Σταθμό Ολύνθου

IMG 0580

Είδη πρώτης ανάγκης και αλεύρι περιελάμβανε η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα...

Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

eurostat

Η Ελλάδα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,7%, ενώ η Γερμανία μόλις 0,1% - Υφεση σε Κύπρο, Αυστρία, Ιταλία

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS