ΡΟΗ 24/7:

Δευτέρα, 12 Μαϊος 2014

Στο ίντερνετ το έργο και το πρόγραμμα του συνδυασμού "Ισχυρός Δήμος"

zwgrafos

Το έργο που επιτελέστηκε στο Δήμο Πολυγύρου από το 2011 έως σήμερα, από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και το πρόγραμμα και οι δσμεύσεις για την επόμενη 5ετία, αναρτήθηκε στο internet, στις ηλεκτρονικές σελίδες του συνδυασμού "Ισχυρός Δήμος".

Διαβάστε περισσότερα...

Διονυσίου, Ν. Πλάγια και Φλογητά επισκέφθηκε ο Γ. Γκιλής

gkil pap2

Στα πλαίσια της προεκλογικής του περιοδείας

Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 54χρονη στα Μουδανιά για πλαστογραφία

sulhpsh gun xeirop

Εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της

Διαβάστε περισσότερα...

Ε. Καρανάσιος: «Ευρωπαϊκός ο προσανατολισμός της Ελλάδας»

karanasios omilia

- Εκδήλωση – πολιτική ομιλία του Βουλευτή Χαλκιδικής στον Πολύγυρο με αφορμή τις ευρωεκλογές

Διαβάστε περισσότερα...

Τριαντάφυλλα στις μητέρες του Δήμου Αριστοτέλη για τη Γιορτή της Μητέρας από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

mixos

Με μια υπέροχη μέρα γιορτάστηκε στο Δήμο όπως και στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο η Γιορτή της Μητέρας, που κάθε χρόνο γίνεται η αφορμή να τιμήσουμε όλες τις μητέρες του κόσμου για την προσφορά, την αγάπη και το μεγαλείο ψυχής που κρύβει μέσα της κάθε μητέρα για τα παιδιά της.

Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναχτίζουν το Ανάκτορο της Βεργίνας

vergina

Η ώρα για το Ανάκτορο των Αιγών, το δημόσιο κτίριο που ανεγέρθηκε από τον Φίλιππο Β' τον Μακεδόνα, έφτασε μετά πολλές δεκαετίες εγκατάλειψης.

Όπως δημοσιεύει το "Έθνος", η τοπική Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό τη μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου Αγγελική Κοτταρίδη ως έφορο, πήρε επάνω της με υπευθυνότητα και πάθος και αυτό το μεγάλο έργο, που μόλις ξεκίνησε.

Μαζί, εργάζεται άοκνα και για το μουσείο, που θα συμπληρώνει την εικόνα του αναπεπταμένου αρχαιολογικού χώρου των Αιγών. Ένα βασικό τμήμα του ανακτόρου, η πρόσοψη του δευτέρου ορόφου από το πρόπυλο της εισόδου, δεν είναι δυνατόν να αναστηλωθεί, κυρίως λόγω αδυναμίας σωστής στερέωσης. Έτσι, θα αναταχθεί στο ένα από τα δύο αίθρια του μουσείου.

Προχθές, έγινε σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Μουσείων. Η Αγγελική Κοτταρίδη θύμισε πως το ανάκτορο αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής και πρόγονο οικοδομημάτων, που κατασκευάστηκαν αργότερα, κυρίως σε πόλεις των διαδόχων του Αλεξάνδρου. Υπενθύμισε πως ο Φίλιππος Β' ήταν πυθαγόρειος και φίλος του Πλάτωνα και πως όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο να στηριχθεί το ανάκτορο σε μια γεωμετρική ακολουθία η οποία, σύμφωνα με τους αρχαίους, οδηγεί «στην ψυχή του κόσμου».

Τέλος, μίλησε για «βιωματική προσέγγιση» η οποία επιτυγχάνεται με τη συγκεκριμένη παρουσίαση.

Η διευθύντρια Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μαρία Λαγογιάννη ανέφερε: Στην ανατολική πλευρά του μεγάλου αιθρίου θα εκτεθούν «αναταγμένα» στοιχεία των στοών του άνω ορόφου της πρόσοψης του ανακτόρου (στυλοβάτες-γείσα, ιωνικοί αμφιπεσσοκίονες, τριταινιωτά επιστύλια, θωράκια), τα έξι ακέραια λίθινα ψευδοπαράθυρα του άνω ορόφου του προπύλου καθώς και τα σωζόμενα στοιχεία του αετώματος αυτού.

Η κ. Κοτταρίδη συμπλήρωσε ότι στους τοίχους θα παρουσιασθούν μέσα σε προθήκες και άλλα τμήματα από το οικοδόμημα, όπως κεραμίδια, κονιάματα κ.λπ.

vergina2

Έτοιμο τον Οκτώβριο του 2015 ΤΟ Μουσείο

Το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, με διάσπαρτες «αίθουσες-ενότητες», ενσωματώνει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, όπως είπε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οι ενότητες που το αποτελούν είναι: το κτίριο προστασίας Βασιλικών Τάφων Μεγάλης Τούμπας, το κτίριο προστασίας των Μακεδονικών Τάφων της Ευρυδίκης και του Ρωμαίου, το κτίριο προστασίας των Μακεδονικών Τάφων των Στρατιωτικών, το Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο και το Ανάκτορο.

1,5 εκατ. €

Το Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο αποτελεί τον πυρήνα του Πολυκεντρικού Μουσείου, αλλά και την είσοδο του επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο. Περιλαμβάνει έναν ενιαίο εκθεσιακό χώρο κυρίως για περιοδικές εκθέσεις και δύο ημιυπαίθριους: έναν για τα αρχιτεκτονικά μέλη και έναν για τα γλυπτά. Το Μουσείο, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2015 και θα ανοίξει με έκθεση τον Δεκέμβριο.

πηγή:news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μηχανή του χρόνου:Γοργώ, η πανέξυπνη γυναίκα του Λεωνίδα που έμεινε πιστή, παρά τη συμβουλή του

GorgoLeonidas12514sk

H Γοργώ ήταν η κόρη του Κλεομένη Α', βασιλιά της Σπάρτης και σύζυγος του μεγάλου ήρωα των Θερμοπυλών Λεωνίδα. Ήταν 8-9 χρονών όταν απέδειξε για πρώτη φορά την ευφυΐα της. Το μικρό κοριτσάκι του βασιλιά Κλεομένη ήταν παρούσα σε πολλές κρίσιμες πολιτικές συζητήσεις του πατέρα της.

Έτσι παρακολούθησε την διαπραγμάτευση με τον Αρισταγόρα από τη Μίλητο, με στόχο την επίτευξη μιας κρίσιμη συμμαχίας. Ο Αρισταγόρας είχε ένα χάρτη για να παρουσιάσει καλύτερα τα γεωστρατηγικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ιωνικές πόλεις. Λέγεται πως είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης γεωγραφικού χάρτη στο χώρο του Αιγαίου. Πρότεινε στον Κλεομένη να προελάσουν οι στρατιώτες του μέχρι την περσική πρωτεύουσα. Ο Κλεομένης ζήτησε μια προθεσμία να το σκεφτεί. Τρεις μέρες μετά ζήτησε να μάθει την απόσταση από τις ακτές της Ιωνίας μέχρι τα Σούσα.

Η απάντηση ήταν ότι χρειάζονταν τρεις μήνες τουλάχιστον. Τότε ο Κλεομένης αφού ζύγισε όλα τα δεδομένα απέρριψε την πρόταση του Αρισταγόρα, ο οποίος προσπάθησε να τον εξαγοράσει. Η Γοργώ που ήταν μπροστά πετάχτηκε και είπε την περίφημη φράση: "Πατέρα θα σε διαφθείρει ο ξένος αν δεν τον διώξεις". Η στάση της έδειξε, αυτό που όλοι διαπίστωσαν όταν μεγάλωσε και έγινε μια δυναμική γυναίκα που είχε ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Σπάρτης. Ο Κλεομένης πέθανε στη φυλακή αφού κατηγορήθηκε από τους Εφόρους. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο και για αυτοκτονία.

Η Γοργώ παντρεύεται το Λεωνίδα

Όταν η μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας του Κλεομένη έφτασε σε ηλικία γάμου, παντρεύτηκε τον ετεροθαλή αδερφό του πατέρα της Λεωνίδα. Οι γάμοι ανάμεσα σε συγγενείς στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό, αφού η περιουσία και ο θρόνος έμεναν στην οικογένεια. Λίγα χρόνια αργότερα έφτασε ένας αγγελιαφόρος στην Σπάρτη με δυο παράξενες ξύλινες πινακίδες καλυμμένες με κερί που δίπλωναν η μία πάνω στην άλλη.

Η Γοργώ κατάλαβε ότι υπήρχε κάποιο μήνυμα που μετέφεραν οι πλάκες. Αρκούσε να ξύσει κάποιος την επιφάνεια με το κερί. Όντως κάτω απ το κερί υπήρχε ένα σημαντικό μήνυμα που είχε στείλει ο πρώην βασιλιάς της Σπάρτης Δημάρατος απ΄την εξορία για να προειδοποιήσει τους Σπαρτιάτες για την απόφαση του Ξέρξη να εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας.

Μόνο οι γονείς αγοριών στην πρώτη γραμμή!

Με το Λεωνίδα η Γοργώ έκανε ένα γιο τον Πλείσταρχο. Με την απόκτηση γιου ο Λεωνίδας γινόταν ισότιμος με τους τριακόσιους Σπαρτιάτες, που επιλέχθηκαν να πάνε στις Θερμοπύλες. Είχαν όλοι τους γιο. Όποιος δεν είχε ακόμη παιδί έμεινε πίσω, ώστε να μη χαθεί η γενιά του, αφού ήταν αποφασισμένοι να θυσιαστούν. Η Σπάρτη είχε δυο βασιλιάδες. Ο Λεωνίδας επέλεξε να είναι εκείνος που θα πήγαινε βασιζόμενος σ” ένα χρησμό του μαντείου των Δελφών, που έλεγε ότι η Σπάρτη θα χάσει το βασιλιά της. Άρα επέλεξε τον θάνατο στη μάχη. Λίγο πριν φύγει, η Γοργώ του ζήτησε να φανεί αντάξιος της Σπάρτης και να τιμήσει την ιστορία της.

Στη σκηνή του αποχαιρετισμού αποδίδεται η ιστορική φράση: "Ή ταν ή επί τας". Στη Γοργώ αποδίδεται και η απάντηση σε μια γυναίκα της Αττικής που τη ρώτησε γιατί οι μόνο οι γυναίκες της Λακωνίας έχουν εξουσία πάνω στους άντρες. Η απάντησή της ήταν: "Επειδή είμαστε οι μόνες που γεννάμε άνδρες".

Αποχαιρετώντας το Λεωνίδα τον ρώτησε σε περίπτωση που εκείνος δε γύριζε ποια ήταν η επιθυμία του. Ο Λεωνίδας της απάντησε: Να παντρευτεί έναν καλό άνθρωπο και να κάνει καλά παιδιά. Ο βασιλιάς έπεσε ηρωικά στις Θερμοπύλες τιμώντας την υπόσχεση που είχε δώσει. Εκείνη δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά.

πηγή:news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστοκύτταρα για διαβητικούς από κλωνοποιημένα εμβρυικά κύτταρα

Growing cells b2

Μία αμερικανική επιστημονική ομάδα δημιούργησε εμβρυικού τύπου βλαστικά κύτταρα από σωματικά κύτταρα ενηλίκων, με την μέθοδο της κλωνοποίησης που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού από κύτταρο ενηλίκου ζώου, του διάσημου προβάτου "Ντόλι" το 1996. Στη συνέχεια, τα βλαστικά κύτταρα μετατράπηκαν σε κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε διαβητικούς, στους οποίους αυτά τα ζωτικά κύτταρα δεν λειτουργούν.

Το επίτευγμα ενισχύει τις προσπάθειες της αναγεννητικής ιατρικής για τη δημιουργία νέων κυττάρων και ιστών που θα είναι "κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα" κάθε ξεχωριστού ασθενούς, αφού θα προέρχονται από τα δικά του κύτταρα. Μελλοντικά, μπορεί να υπάρξουν για κάθε άνθρωπο "τράπεζες" βλαστοκυττάρων, από όπου θα λαμβάνονται εξειδικευμένα κύτταρα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεών του.

Μεταξύ άλλων, η μέθοδος γεννά ελπίδες και για τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) μέσω βλαστικών κυττάρων που θα αναγεννούν τους κατεστραμμένους νευρώνες. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια ερευνών, έως ότου τέτοια κλωνοποιημένα κύτταρα δοκιμαστούν σε ανθρώπους για θεραπείες.

Η πρώτη φορά που επιτεύχθηκε δημιουργία βλαστικών κυττάρων από την κλωνοποίηση κυττάρων ανθρωπίνων εμβρύων και μωρών ήταν πέρυσι τον Μάιο, από τον αναπαραγωγικό βιολόγο Σουκράτ Μουταλίποφ του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον. Στις 17 Απριλίου φέτος, μια κορεατική ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε στο περιοδικό βιολογίας "Cell Stem Cell" ότι κλωνοποίησε εμβρυικά βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας πυρήνες δερματικών κυττάρων από δύο υγιείς άνδρες ηλικίας 35 και 75 ετών, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ίδια τεχνική είναι δυνατό να εφαρμοστεί και με κύτταρα ενηλίκων.

Τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντίτερ Έγκλι του ερευνητικού ινστιτούτου Stem Cell Foundation της Νέας Υόρκης και τον Μαρκ Σάουερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το ίδιο και με το "New Scientist", κλωνοποίησαν βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον πυρήνα δερματικών κυττάρων (και άρα το DNA) μιας 32χρονης γυναίκας, που είχε διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δέκα ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πέτυχαν να διαφοροποιήσουν (εξειδικεύσουν) αυτά τα βλαστικά κύτταρα, ώστε να εξελιχθούν σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.

Και στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις, όλες οι ερευνητικές ομάδες αξιοποίησαν μια βελτιωμένη εκδοχή της μεθόδου της "μεταφοράς πυρήνα σωματικού κυττάρου" κατά την οποία ο πυρήνας ενός κυττάρου του ασθενούς (γενικότερα του δότη) τοποθετείται σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από όπου έχει εξαχθεί ο δικός του πυρήνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό του κυττάρου σε εμβρυική κατάσταση, από όπου μετά είναι εφικτή η δημιουργία επιμέρους ειδών κυττάρων.

Η τεχνική αυτή της δημιουργίας βλαστικών κυττάρων μέσω κλωνοποίησης "ανταγωνίζεται" ως δυνητική θεραπευτική μέθοδος την εναλλακτική τεχνική της δημιουργίας πολυδύναμων (σαν τα βλαστικά) κυττάρων μέσω της προσθήκης γονιδίων σε ενήλικα σωματικά κύτταρα (πχ του δέρματος), ώστε αυτά να αναπρογραμματιστούν και να επιστρέψουν σε μια εμβρυικού τύπου κατάσταση (η εν λόγω τεχνική εμφανίστηκε το 2006).

Αρκετοί ειδικοί θεωρούν καλύτερη και ασφαλέστερη την πρώτη μέθοδο, επειδή τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από την κλωνοποίηση ενηλίκων κυττάρων, κινδυνεύουν λιγότερο να απορριφθούν από το σώμα του ασθενούς, όταν μεταμοσχευθούν σε αυτόν, ενώ δεν απειλούνται με καρκίνο όπως στην περίπτωση του γονιδιακού αναπρογραμματισμού. Όμως η τεχνική της κλωνοποίησης είναι ακριβή, τεχνικά δύσκολη και ηθικά επίμαχη, εφόσον γίνεται χρήση εμβρυικών κυττάρων (ωαρίων).

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές ποια μέθοδος θα αποδειχτεί καλύτερη από θεραπευτικής πλευράς. Γι’ αυτό, ήδη οι επιστήμονες -όπως συνέστησε και ο δημιουργός της "Ντόλι" Ίαν Γουίλμουτ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου- σχεδιάζουν να συγκρίνουν στην πράξη τα δύο διαφορετικά είδη βλαστικών κυττάρων (από κλωνοποίηση και από γονιδιακό αναπρογραμματισμό), που θα προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο. Η πρόοδος πάντως αναμένεται μάλλον αργή, αν μη τι άλλο λόγω των δισταγμών που γεννά ακόμη η έννοια της κλωνοποίησης, καθώς δεν έχουν πάψει οι φόβοι ότι τελικά θα ανοίξει ο δρόμος για την κανονική κλωνοποίηση ενός ανθρώπινου μωρού.

πηγή:news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κοινές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού

Κοινές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού

Τις πιο καρκινογόνες χημικές ουσίες με τις οποίες όλοι σχεδόν ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν σε έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, ιδιαίτερα οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές καθώς οι ουσίες αυτές προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Η επικίνδυνη λίστα περιλαμβάνει 17 ουσίες, που στην πλειοψηφία τους είναι προϊόντα παρόντα στη βενζίνη, το ντίζελ, καθώς και για άλλες ουσίες που εκπέμπονται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων ή και για τα αλεξίπυρα, τα υφάσματα που δεν λεκιάζουν, τα διαλυτικά, τα διαλυτικά χρωμάτων και τα παράγωγα απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού.

Παρ' ότι οι ουσίες αυτές είναι τόσο κοινές που είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε τελείως, οι ερευνητές προτείνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις:

-- Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή σας σε εκπομπές αερίων από τη βενζίνη και το ντίζελ και από τις εξατμίσεις των οχημάτων

-- Χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε και μειώστε την κατανάλωση τροφίμων ψημένων στο μπάρμπεκιου

-- Μην αγοράζετε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες...) που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και εξασφαλίστε πως δεν τους έχει γίνει επεξεργασία με αλεξίπυρες ουσίες

-- Αποφεύγετε τα χαλιά και τα υφάσματα επίπλων που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες

-- Βρείτε έναν ελαιοχρωματιστή που να μην χρησιμοποιεί περχλωροαιθυλένιο ή άλλα διαλυτικά

-- Εφοδιαστείτε με φίλτρο άνθρακα για να φιλτράρετε το νερό πριν το καταναλώσετε

-- Μειώστε την έκθεση στις χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στη σκόνη της κατοικίας βγάζοντας τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι και χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA για σωματίδια..

πηγή:news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

To Facebook απέσυρε τις εφαρμογές Poke και Camera

6d4a45f78a536a44770f8bb954cdc21e

Xωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ανακοίνωση, έγινε γνωστό πριν από λίγο πως το Facebook απέσυρε δύο από τις μεμονωμένες εφαρμογές που παρείχε για συσκευές με το λειτουργικό σύστημα iOS.Πρόκειται για τις εφαρμογές Poke και Camera οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο και το Μάΐο του 2012 αντίστοιχα και οι οποίες όπως επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της εταιρείας δεν ειναι πλέον διαθέσιμες στο App Store, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή.

Η Camera είχε κυκλοφορήσει στο App Store λίγους μόλις μήνες μετά της εξαγορά του Instagram από το Facebook και είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτό καθώς πέρα από την κοινή χρήση φωτογραφιών επέτρεπε μεταξύ άλλων και την εφαρμογή διαφόρων φίλτρων σε αυτές.

Από την άλλη πλευρά, το Poke, το οποίο λέγεται πως δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα του Facebook μέσα σε 12 ημέρες, επέτρεπε την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών, όπως για παράδειγμα το δημοφιλέστατο Snapchat.

Πάντως, η κίνηση αυτή δεν δείχνει να σηματοδοτεί το τέλος της ενασχόλησης του Facebook με τις stand alone εφαρμογές καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το πασίγνωστο κοινωνικό δίκτυο κυκλοφόρησε το Paper για ανάγνωση ειδήσεων κατά τα πρότυπα του Flipboard.

πηγή:insomnia.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS