ΡΟΗ 24/7:

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015

Βόλτα στον Όρμο της Παναγιάς

ar6
Για φαγητό πάντα στον «Αρίστο»

Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίζετε τι σημαίνουν για την υγεία σας, οι αριθμοί στον πάτο των πλαστικών μπουκαλιών;

plastic number weimpact012-300x202

Στις μέρες μας όλοι μας κυκλοφορούμε καθημερινά με ένα τουλάχιστον πλαστικό μπουκάλι νερού στο χέρι. Καταναλώνουμε δεκάδες τροφές συσκευασμένες σε διάφορα πλαστικά δοχεία και μία μόνο επίσκεψη σε ένα σουπερμάρκετ, αρκεί για να μας κάνει να καταλάβουμε το μέγεθος της εξάπλωσης του πλαστικού στη ζωή μας.

Σε αρκετές από αυτές τις πλαστικές συσκευασίες μπορεί να βρεθούν επικίνδυνες και βλαβερές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σήμανση που υπάρχει στο κάτω μέρος των μπουκαλιών και των πλαστικών δοχείων. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο τριγωνικό σύμβολο αλλά και στον αριθμό που αναγράφεται μέσα σε αυτό. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική χημική ουσία.

Δείτε παρακάτω τι αντιπροσωπεύουν τα σύμβολα και οι αριθμοί τους :

plastic_number_1_weimpact1. PETE ή PET

Αυτό είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, επίσης γνωστό ως PETE ή ΡΕΤ. Τα περισσότερα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών φτιάχνονται από αυτό το πλαστικό και είναι συνήθως ασφαλή . Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το υλικό αυτό έχει μία πορώδη επιφάνεια που επιτρέπει στα βακτήρια να συσσωρεύονται, πράγμα που συνιστά να μην επαναχρησιμοποιείτε αυτές τις φιάλες ως αυτοσχέδια δοχεία.

plastic_number_2_weimpact2. HDPE

Αυτό είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, ή αλλιώς HDPE. Οι περισσότερες συσκευασίες γάλακτος, τα μπουκάλια απορρυπαντικών, τα μπουκάλια χυμού, τα σκαφάκια βουτύρου και διάφορα προϊόντα περιποίησης φτιάχνονται από αυτό. Είναι συνήθως αδιαφανές. Αυτό το πλαστικό θεωρείται ασφαλές και έχει χαμηλό κίνδυνο έκλυσης χημικών.

plastic_number_3_weimpact3. PVC

Αυτό είναι το χλωριούχο πολυβινύλιο ή PVC. Χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα της συσκευασίας τροφίμων, σε μπουκάλια για λάδι μαγειρικής αλλά και σε σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων. Το PVC είναι ένα σκληρό πλαστικό αλλά δεν θεωρείται ασφαλές για το μαγείρεμα του φαγητού ή για το ζέσταμα. Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχει μαλακώνουν με τη θερμότητα, εκλύονται στο περιεχόμενο και έτσι παρεμβαίνουν στην ορμονική ανάπτυξη. Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του υλικού αυτού γύρω από τα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ποτέ μη μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας το περιτύλιγμα των τροφίμων, ειδικά σε φούρνο μικροκυμάτων.

 plastic_number_4_weimpact4. LDPE

Αυτό είναι το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας ( LDPE). Χρησιμοποιείται σε σακούλες των παντοπωλείων, σε μαλακά μπουκάλια που ζουλιούνται και σακούλες ψωμιού . Αυτό το πλαστικό θεωρείται ασφαλές, αλλά δυστυχώς, όπως και το PVC δε γίνονται δεκτά σε προγράμματα ανακύκλωσης.

 plastic_number_5_weimpact5. PP

Αυτό είναι το πολυπροπυλένιο (ΡΡ). Το βρίσκουμε συνήθως σε κύπελλα γιαουρτιού καθώς και μπουκάλια νερού με ένα θολό φινίρισμα. Θα το βρείτε επίσης σε μπουκάλια με ιατρικά σκευάσματα και σιρόπια, μπουκάλια κέτσαπ και καλαμάκια. Αυτό το πλαστικό θεωρείται επίσης ασφαλές και όλο και περισσότερο αποδεκτό σε προγράμματα ανακύκλωσης.

plastic_number_6_weimpact6. PS

Αυτό είναι το πολυστυρένιο ή φελιζόλ, από το οποίο γίνονται οι συσκευασίες φαγητού μίας χρήσης. Θα το βρείτε επίσης σε πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτό το είδος του πλαστικού είναι καρκινογόνο και εκλύει τοξικές χημικές ουσίες, ειδικά όταν θερμαίνεται. Είναι επίσης δύσκολο να ανακυκλωθούν τα προϊόντα αυτά και τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δεν τα δέχονται.

plastic_number_7_weimpact7. Άλλα πλαστικά

Ο αριθμός αυτός ουσιαστικά σημαίνει «οτιδήποτε άλλο». Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το πολυανθρακικό πολυμερές όπως και το BPA. Θα το βρείτε σε κάποια δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αλλά και σε ορισμένα παιδικά μπιμπερό και ποτηράκια. Η χρήση των πλαστικών αυτών προϊόντων γίνεται με δική σας ευθύνη και θα πρέπει να απορρίπτονται, ειδικά αυτά που προορίζονται για παιδιά αφού δεν γνωρίζουμε τι ουσίες περιέχονται μέσα σε αυτά.

Για να συνοψίσουμε τα πλαστικά 2, 4 και 5 γενικά θεωρούνται ασφαλή. Τα πλαστικά 1 είναι ασφαλή, αλλά δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, λόγω του κινδύνου της καλλιέργειας βακτηρίων. Οποιοδήποτε άλλο πλαστικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή, ειδικά γύρω από τα τρόφιμα ή το ποτό.

Συμβουλή

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν ζεσταίνετε φαγητό. Σε γενικές γραμμές για το φούρνο μικροκυμάτων ή τον συμβατό φούρνο επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε γυάλινα σκεύη.

 πηγή:invitromagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Google Project Vault: Η κάρτα που κάνει πιο ασφαλές το smartphone σας

40058 1433078161-full

Ασφαλέστερα smartphones μας υποσχέθηκε η Google στο ετήσιο συνέδριο της που ολοκληρώθηκε προτού λίγων ημερών και η ανακοίνωσε έγινε από το ATAP team της αμερικανικής εταιρείας που παρουσίασε το Project Vault. Αποτελεί μια νέα ιδέα της εταιρείας που συνδυάζει ένα ψηφιακό σύστημα ασφαλείας σε μία κάρτα μνήμης microSD, που τα smartphones και οι υπολογιστές αναγνωρίζουν συνήθως ως συσκευή αποθήκευσης.

H νέα κάρτα τύπου Vault διαθέτει NFC chip για την επικοινωνία με κοντινές συσκευές, ενώ ενσωματώνει 4 GB αποθηκευτικού χώρου. Μπορεί να αναγνωριστεί από οποιοδήποτε λειτουργικό, όπως Android, Windows, OS X, αλλά το software τρέχει πρακτικά μέσα στο Project Vault και τον ARM processor του και είναι ξεχωριστό. Έτσι, λοιπόν, για παράδειγμα μπορείτε να κρυπτογραφείτε μηνύματα στην ίδια κάρτα και να διαχωρίζετε αυτά τα δεδομένα από άλλους φακέλους της συσκευής και να προστατεύεται τα προσωπικά σας στοιχεία. Η Regina Dugan, επικεφαλής του ATAP team, παρουσίασε το Vault και το παρομοίωσε ως ένα θησαυροφυλάκιο μόνο που απέκτησε ψηφιακή μορφή. 

Γίνονται καθημερινώς πολλές «εισβολές» σε smartphones ανυποψίαστων χρηστών και οι hackers έχουν πρόσβαση σε πλήθος ευαίσθητων δεδομένων, για αυτό η Google θέλησε με το Project Vault να προτείνει μια αποτελεσματική λύση. 

Τέλος, έγινε γνωστό πως η Google θα αναπτύξει την τεχνολογία πρώτα για επιχειρήσεις, ώστε οι αυξημένες απαιτήσεις ενός τέτοιου περιβάλλοντος να καταστήσουν αργότερα το Project Vault ιδανικό και για τους υπόλοιπους χρήστες με μειωμένες ανάγκες. 

πηγή:myphone.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στις 29 Ιουλίου η επίσημη κυκλοφορία των Windows 10

96681c6de80566f8726f4ac36d8a19f4
Η Microsoft αποκάλυψε σήμερα την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 10, αρχικά για προσωπικούς υπολογιστές και tablets, η οποία δεν είναι άλλη από την 29η Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες πληροφορίες αλλά και δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία αναβάθμισης για κάθε ενδιαφερόμενο.
Όπως γνωρίζουμε ήδη, τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν συνολικά σε 190 χώρες και σε 111διαφορετικές εκδόσεις και γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου της ελληνικής. Επιπλέον οι κάτοχοι νόμιμης άδειας Windows 7 και Windows 8.1, θα μπορούν να κάνουν χρήση της προσφοράς που έχει ήδη ανακοινώσει η Microsoft, και να αναβαθμιστούν εντελώς δωρεάν στη νέα έκδοση, μια προσφορά η οποία θα ισχύσει για 12 μήνες. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, μια ειδοποίηση η οποία θα εμφανιστεί στη μπάρα εργασίας, θα ενημερώνει τους χρήστες για την προσφορά αυτή, δίνοντας την ευκαιρία να συμπληρώσουν μια απλή φόρμα προκειμένου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Υποστηρίζοντας μια πλειάδα συσκευών και όχι μόνο PC και tablets, τα Windows 10 αποτελούν την προσπάθεια της Microsoft να διαγράψει την εμπορική αποτυχία των Windows 8, έχοντας όμως ένα αρκετά μεγαλύτερο όραμα με το οποίο 1 δισ. συσκευές, θα τρέχουν κάποια έκδοση του λειτουργικού τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Ειδικά για την έκδοση για υπολογιστές, η Microsoft ενισχύει τα χαρακτηριστικά που αποτελούν τα δυνατά χαρακτηριστικά παλαιότερων εκδόσεων, όπως η πλήρης επιστροφή του μενού έναρξης, το οποίο πλέον διαθέτει και live tiles.
 
 
Μερικά από τα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά είναι η παρουσία της Cortana, της ψηφιακού βοηθού η οποία έρχεται από τα Windows Phone προκειμένου να εκτελεί διάφορες εργασίες, αλλά και η παρουσία του νέου browser, του Microsoft Edge ο οποίος αντικαθιστά τον Internet Explorer. Ένα από τα χαρακτηριστικά που προορίζονται για τους κατόχους υβριδικούς συστημάτων είναι το Windows Continum για εύκολη και πιο ομαλή μετάβαση από το desktop περιβάλλον εργασίας σ' αυτό του tablet.

Η έκδοση των Windows 10 για smartphones, αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, με την Microsoft να μην έχει ακόμα ανακοινώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
πηγή:insomnia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας χώρος ντελικάτος, γεμάτος «Μεζέ-Μεζέ»

meze4
Κεντρικά της Βάλτας...

Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόστιμο» 16%-20% στις πρόωρες συντάξεις

suntaxeis

Στο στόχαστρο 100.000-120.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν τα απαιτούμενα χρόνια αλλά και την απαιτούμενη ηλικία - Ο συνταξιούχος θα καταβάλλει την εισφορά-ποινή μέχρι να συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του

Διαβάστε περισσότερα...

La Tribune: «Μάθημα στρατηγικής» για τους Ευρωπαίους η στάση Τσίπρα

maximou fatsa

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς», κάνοντας σαφή αναφορά στην πολιτική της λιτότητας

Διαβάστε περισσότερα...

Διαβασε αυτό και θα αναθεωρήσεις πολλά για τη φιλία

eluths-filia
Φίλος που γίνηκε εχθρός ποτέ δεν ήταν φίλος

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς έγινε ζάπλουτη η βασίλισσα Ελισάβετ

vasilisa-elisavet

-Εβγαλε δεκάδες εκατ. τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα...

Κομισιόν: Ζητάει μέτρα-σοκ 3,5 δισ. και Μνημόνιο

vrixelles

Τι απαντάει η κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS