ΡΟΗ 24/7:
Παπαγεωργίου Βασίλης

Παπαγεωργίου Βασίλης

MD, MSc, Ιατρός Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος
Θεσσαλονίκης 44, Νέα Μουδανιά
23730 21622, 6947 996 905
[email protected]

URL Ιστότοπου: http://plus-medical-forum.webnode.gr/

ΕΜΒΟΛΙΑ - ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

ΕΜΒΟΛΙΑ - ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων της χώρας περιλαμβάνει εμβόλια για 17 ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, χορηγούμενες μόνοι τους ή συνδυασμένες μεταξύ τους. Πόσο καλά γνωρίζετε αυτά τα σημαντικά όπλα που διαθέτουμε έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Στο παρόν άρθρο μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες που πιθανώς δεν γνωρίζετε για τα εμβόλια και να δείτε μερικές κοινές νόμοι για να καταστραφούν.

Με την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της χρήσης καθαρού πόσιμου νερού, δεν υπάρχει ανάγκη για εμβολιασμούς. ΜΥΘΟΣ

Είναι αλήθεια ότι η βελτίωση της διατροφής, η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής έχουν αναμφίβολα συμβάλει στην μείωση πολλών λοιμωδών νοσημάτων. Όμως, πολλά από αυτά τα νοσήματα δεν εξαρτώνται από το πόσο καθαρό είναι εμάς ή πόσο καλά διατρέμεμε, συνεπώς αν σταματήσουν τα εμβόλια, οι παθήσεις που προλαμβάνονται από αυτά θα επιστρέψουν. Επιπλέον, οι καλές συνθήκες υγιεινής ελαττώνουν την έκθεση σε ένα παθογόνο, αλλά εφόσον τελικά έρθουν σε επαφή με αυτό δεν μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια και τις συνέπειές της. Όπως αποδεικνύεται μετά την τροποποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού σε διάφορες χώρες, εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να εμβολιάσουν παθήσεις που είναι πιο σπάνιες, όπως το τρελό, το σαλιγκάρι και το πολιομυελίτιδα, σύντομα θα ξαναρχίσουν.

Τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. ΜΥΘΟΣ

Τα εμβόλια είναι γενικώς ασφαλή. Οι αρμόδιες εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες (ΕΦΦ, FDA , WHO κλπ.) Αξιολογούνται συνεχώς από τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, πριν και μετά την κυκλοφορία τους . Ανεπιθύμητες ενέργειες σαφώς υπάρχουν, όμως είναι σε περισσότερες περιπτώσεις ήπιες και παροδικές. Κατά κανόνα η πάθηση που προλαμβάνεται από ένα εμβόλιο προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα υγείας από τον ίδιο τον εμβόλιο. Για παράδειγμα, η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραλυσία και η ηλαρά εγκεφαλίτιδα, ενώ η νόσος είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Αντίθετα οι σοβαρές παρενέργειες και οι θάνατοι που οφείλονται στα εμβόλια συμβαίνουν σπανιότατα.

Η φυσική νοσησία προσφέρει καλύτερη ανοσία από τα εμβόλια. ΜΥΘΟΣ

Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρόπο που μιμείται τη φυσική νόσο, χωρίς όμως να προκαλούν και χωρίς να μας εκθέτουν τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών. Μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό και μακροχρόνιο, αλλά η τιμή της απόκτησης ανοσίας μετά από φυσική νόσο μπορεί να είναι η υψηλότερη: ηπατική (ηπατίτιδα Β) και η μήτρα ( HPV ), ηπατίτιδα (ρήξη), μόνιμη παράλυση (πολιομυελίτιδα), μηνιγγίτιδα και εγκεφαλικές βλάβες (λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο και αιμοφίλο ινφλουέντζας).

Δεν χρειάζεται εμβολιασμός για παθήσεις που δεν υπάρχουν στην περιοχή ή στη χώρα μας. ΜΥΘΟΣ

Όταν τα προγράμματα εμβολιασμού είναι πετυχημένα σε μια περιοχή, υπάρχουν ορισμένες παθήσεις εμφανίζονται σπάνια, όμως οι μικροβίες και οι λοιμώξεις που προκαλούν αυτά συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε άλλα μέρη του κόσμου. Με την ευκολία και την ταχύτητα των μεταφορών που υπάρχουν στις μέρες μας και με τη μετανάστευση, αυτοί οι λοιμογόνοι παράγοντες μπορούν γρήγορα να διασχίσουν τα γεωγραφικά σύνορα και να προσβάλουν όποιον δεν είναι προστατευόμενος. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε μια χώρα (δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που έχουν κάνει ένα εμβόλιο) δεν είναι ποτέ 100%. Επιπλέον, δυστυχώς κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό (δηλαδή ποτέ δεν είναι απολύτως προστατευμένοι όλοι οι εμβολιασμένοι). Κατά συνέπεια πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευάλωτοι και ο εμβολιασμός, προκαλώντας την λεγόμενη "ανοχή της κοινότητας" δημιουργεί ακριβώς ένα εμπόδιο στην εξάπλωση μιας πάθησης. Το τελευταίο τραγικό αποδεικτικό των παραπάνω είναι η επιδημία Ιλάρας, η οποία περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε από τη Ρουμανία και έχει διασπαθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη (με χιλιάδες ασθενείς και πολλούς θανάτους - 2 θανάτους μέχρι σήμερα στην Ελλάδα), λόγω του γεγονότος ότι πολλοί οι άνθρωποι ήταν ανεπιθύμητοι ή ατελώς εμβολιασμένοι με τον εμβολιο της Ιλαρας.

Δεν χρειάζεται εμβολιασμός για μια νόσο εφόσον όλοι οι άλλοι είναι εμβολιασμένοι. ΜΥΘΟΣ

Αυτή η αντίληψη πάσχει από ηθική άποψη. Η ανοχή στο επίπεδο της κοινότητας βασίζεται στο ότι όλα ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και επιτυγχάνονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 95%. Με την επιλογή να μην εμβολιάσουμε το παιδί μας εκθέτουμε το ίδιο αλλά και άλλα άτομα σε κίνδυνο, γιατί για διάφορους λόγους (εγκυμοσύνη, ανοσοκαταστολή κ.λπ.) ποτέ δεν είναι όλοι οι άλλοι εμβολιασμένοι. Και αν όλα τα σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο, τότε όλο και περισσότερα παιδιά δεν θα εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να επανεμφανιστούν οι λοιμώδεις νόσοι που προλαμβάνουν τα εμβόλια. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση του τετάνου, εάν οι άλλοι γύρω μας είναι εμβολιασμένοι ή όχι, δεν έχει σημασία για το αν θα νοιώσουμε, καθώς δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αλλά προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται σε ένα τραύμα από το έδαφος.

Οι παθήσεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμό δεν είναι σοβαρές. ΜΥΘΟΣ

Όλες οι λοιμώδεις παθήσεις για τις οποίες έχει αναπτυχθεί εμβόλιο είναι σοβαρές και προκαλούν επιπλοκές και ενίοτε θάνατο. Για κάποιες από αυτές δεν υπάρχει θεραπεία. Η Ιλαρά προκαλεί επιπλοκές σε ποσοστό σχεδόν 10%, ενώ από 1000 άτομα που θα νοσήσουν 1 με 2 θα πεθάνουν. Ο Τέτανος επίσης σκοτώνει περίπου το 10% όσων νοσήσουν. Είναι τόσο σημαντικές οι βλάβες που προλαμβάνονται με τα εμβόλια, ώστε διαφορετικά δεν θα επενδυόταν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και 10 χρόνια ερευνών για κάθε νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Ο οργανισμός ενός παιδιού δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερο από ένα εμβόλια τη φορά. ΜΥΘΟΣ

Δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη ότι η διενέργεια περισσότερων από ένα εμβολίων τη φορά έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Κάθε μέρα το ανοσοποιητικό μας διεγείρεται από εκατοντάδες “ξένες” ουσίες (που ονομάζονται αντιγόνα) με την αναπνοή, την επαφή και τη διατροφή. Το κοινό κρυολόγημα μας εκθέτει σε περισσότερα αντιγόνα από ότι οποιοδήποτε εμβόλιο. Έχει υπολογισθεί ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα θεωρητικά διαθέτει την ικανότητα αντίδρασης σε 10.000 εμβόλια ταυτοχρόνως. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη, όμως χωρίς αμφιβολία η ενσωμάτωση περισσότερων εμβολίων σε ένα, που ονομάζεται πολυδύναμο εμβόλιο, ελαττώνει την ταλαιπωρία του παιδιού (λιγότερες ενέσεις), μας γλιτώνει από χρόνο και χρήμα (λιγότερες επισκέψεις στον παιδίατρο) και διευκολύνει την καλύτερη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Τα συντηρητικά των εμβολίων είναι βλαβερά. ΜΥΘΟΣ

Η Θειομερσάλη, μια οργανική ουσία που περιέχει υδράργυρο, προστίθεται ως συντηρητικό σε ορισμένα εμβόλια (κυρίως της γρίπης). Από το 2001 δεν υπάρχει σε εμβόλια που προορίζονται για παιδιά κάτω των 6 ετών, ενώ ακόμη και οι εταιρίες που τη χρησιμοποιούν πολλές φορές προσφέρουν παρτίδες ελεύθερες Θειομερσάλης. Εντούτοις ακόμη και όταν χρησιμοποιείται, στις ποσότητες που υπάρχει στα εμβόλια δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι επικίνδυνη. Η Φορμαλδεΰδη, ένα άλλο συντηρητικό ορισμένων εμβολίων, αποτελεί επίσης συστατικό πολλών προϊόντων οικιακής χρήσης, καλλυντικών και φαρμάκων. Η δόση που περιέχεται στα εμβόλια είναι πολύ μικρότερη από αυτήν στην οποία εκτίθεται καθημερινά ο μέσος άνθρωπος, ενώ είναι μικρότερη και από αυτήν που παράγεται από τον 24ωρο μεταβολισμό μας. Τέλος, λίγα εμβόλια περιέχουν Αλουμίνιο, σε ποσότητα περίπου 100 φορές μικρότερη από αυτήν που λαμβάνουμε σε ένα 24ωρο με το νερό και την τροφή μας.

Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. ΜΥΘΟΣ

Το 1998 δημοσιεύτηκε μια και μοναδική έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπήρχε συσχέτιση του τριπλού εμβολίου Ιλαράς-Παρωτίτιδας-Ερυθράς (MMR) με την εμφάνιση αυτισμού. Αποδείχθηκε ότι αυτή η έρευνα ήταν ψευδής και ανυπόστατη και αποσύρθηκε από το ιατρικό περιοδικό που τη δημοσίευσε, ενώ από τον συγγραφέα της αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης Ιατρικής. Από τότε πλήθος επόμενων ερευνών δεν απέδειξαν καμία αιτιολογική σύνδεση μεταξύ αυτισμού και εμβολίων, ωστόσο με περίεργο τρόπο η συσχέτιση αυτή αποτελεί μόνιμο επιχείρημα των υποστηρικτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Τα εμβόλια προκαλούν αλλεργίες, αυτοάνοσες παθήσεις και καρκίνο. ΜΥΘΟΣ

Τα εμβόλια “διδάσκουν” το ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αντιδράσει εναντίον συγκεκριμένων παθογόνων. Δεν αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι προκαλούν αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο, αργότερα κατά τη διάρκεια ζωής του εμβολιασμένου ατόμου. Αντίθετα, το εμβόλιο για τον Ιό του Ανθρώπινου Θηλώματος (HPV) προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ το εμβόλιο για τον Ιό της Ηπατίτιδας Β, προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος (που μπορεί να αποτελεί μακροχρόνια επιπλοκή της Ηπατίτιδας Β).

Πολλά άτομα που δεν εμβολιάστηκαν στο παρελθόν, διάγουν μια υγιή και μακροχρόνια ζωή. ΜΥΘΟΣ

Πράγματι, πολλοί άνθρωποι που δεν εμβολιάσθηκαν ποτέ έφθασαν σε μεγάλη ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Όμως επίσης πολλοί άνθρωποι νόσησαν από παθήσεις που προλαμβάνονται με τα εμβόλια και πέθαναν ή ζουν με σοβαρές και μακροχρόνιες επιπλοκές. Αρκεί να αναφερθούμε στα εκατομμύρια θύματα της Γρίπης κατά τις διάφορες επιδημίες και πανδημίες του παρελθόντος ή στα απειράριθμα θύματα της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, που απεβίωσαν ή έζησαν με σοβαρότατες νευρολογικές επιπλοκές.

Ελπίζουμε με όλα τα παραπάνω να πειραματιστούν για την σπουδαία χρησιμότητα των εμβολιασμών. Η αμφισβήτηση των εμβολίων είναι το τίμημα της επιτυχίας τους γιατί τόσο πιο αποτελεσματικά γίνονται τόσο οι παθήσεις από τις οποίες προστατεύουν γίνονται πιο σπάνιες και άρα τελικά η αξία τους τίθεται υπό αίρεση. Η επιστημονική κοινότητα έχει υποχρέωση να συνεχίσει χωρίς αποκλεισμούς την έρευνα και την ενημέρωση για τα εμβόλια και να προσφέρει συνεχώς με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο απαντήσεις στις ανησυχίες των γονέων.

 Διαβάστε περισσότερα:

 https://plus-medical-forum.webnode.gr/

 

Πηγές: http://www.who.int

http://www.keelpno.gr

http://www.health.com

https://www.caringforkids.cps.ca

https://www.aaaai.org

http://www.publichealth.org

ΚΟΠΩΣΗ

 

ΑΝΟΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

  • Η Άνοια αποτελεί κατάληξη μιας ετερογενούς ομάδας εκφυλιστικών νοσημάτων του εγκεφάλου, με κοινό παρονομαστή τη σταδιακή καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.
  • Πρόκειται για κλινικό σύνδρομο, που προκαλεί ελάττωση της μνήμης, έκπτωση των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών (όπως η αντίληψη, η κρίση, η προσοχή, οι σύνθετες νοητικές διεργασίες και ο λόγος) και τελικά απώλεια της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Συμπληρώματα Διατροφής

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Είναι προϊόντα, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα, και περιέχουν συστατικά που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την δίαιτα του ανθρώπου και τα οποία αλλιώς δεν θα προσλαμβανόταν σε επαρκείς ποσότητες.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS